Nico Weber Something happened on the day I died

‘Something happened on the day I died.’ David Bowie Blackstar Door schemerige, licht gebogen gangen de duisternis nog verder tegemoet. Met standbeelden van goden aan weerszijden, gesloten deuren in een zwarte gloed. Door hoge vensters schijnt de maan te midden van sterrentekens en kometenstaarten. Gewelven die, al is er geen geluid, een echo galmen, voor- … Lees verder “Nico Weber Something happened on the day I died

Dance, dance, dance naar het licht met Joyce Roodnat en Loïe Fuller

Iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat ik naast steeds vreemder wordende weinig gelezen stukjes schrijven over de meest ingewikkelde details uit de kunst en literatuur van het zogenaamde ‘fin de siècle’ (tussen aanhalingstekens, want mijn indruk is dat niemand in Nederland meer weet wat dat is) nog slechts een paar andere … Lees verder Dance, dance, dance naar het licht met Joyce Roodnat en Loïe Fuller”

Feest der Poëzie: The Green Hour with Oscar Wilde

The Green Hour is an immersion in late Victorian England, taking place in the beautiful and atmospheric Pianola Museum in Amsterdam on the 10th of November. Performing poets Simon Mulder and David Kwa will introduce you to the Green Fairy – absinthe – with a demonstration of the traditional absinthe ritual, bring prose, poetry and drama by … Lees verder “Feest der Poëzie: The Green Hour with Oscar Wilde

Zomertijd: de decadente rock’n’roll top 15.

All work and no play makes Monsieur de Phocas a dull boy.Terwijl u gehaktballen aan het grillen bent in uw decadente tent, werkt uw studeerkamerdecadent plichtsgetrouw en noodgedwongen door aan allerlei kleinere meesterwerken die waarschijnlijk pas na diens dood ontdekt worden en eerst dan worden uitgegeven in kleine bibliofiele oplagen, gebonden in mensenhuid en met … Lees verder “Zomertijd: de decadente rock’n’roll top 15.”

Een bad trip en Oscar Wilde in Frits Hopmans De Opiumkit (1918)

Let’s go trippin’! In het vorige artikel werd Frits Hopman geïntroduceerd, in wiens oeuvre ik een verwantschap met het victoriaanse realisme bespeurde. Uit zijn kortverhaal Travestie uit 1918 bleek enige affiniteit met de negentiende-eeuwse literatuur. Hopmans De Opiumkit is van een ander kaliber. Het kortverhaal verscheen in de aprilaflevering van De Gids in 1918 en … Lees verder “Een bad trip en Oscar Wilde in Frits Hopmans De Opiumkit (1918)”

Amsterdam-Rijnkanaal

Der Wind hat mir ein Lied erzählt (Zarah Leander) Margrieten, boterbloemen en papavers. Vergeet me niet, een doodsfestoen, kadavers. De Lage Weide is een veldboeket. Erboven schiet een buizerd luchtfoto’s. De pont een schommel drijft tussen de oevers. De zon niet welkom in het kinderspel. De spoorbrug bij de Muyskenweg de hoogte. Geen tijd nu … Lees verder “Amsterdam-Rijnkanaal”

Verschenen: Korngold en zijn receptie in Nederland

23 mei 2016 – Onlangs verscheen een interessant nieuw boek over de componist Korngold, die hier op rond1900 al regelmatig voorbij kwam: Een jongen van brutale zwier. Erich Wolfgang Korngold in Nederland. 1910-1958 door Caspar Wintermans, ook geen onbekende alhier. Wintermans ‘geeft een gedetailleerde reconstructie van de receptie, tijdens het leven van de componist, van … Lees verder “Verschenen: Korngold en zijn receptie in Nederland”

Lezing: Wagner & Couperus

23 februari 2016 – Een bijzondere lezing in het Louis Couperus Museum deze donderdag de 25e, aanvang 18.00. Komt allen!  Prof. Maarten Klein spreekt over De rol van Richard Wagner en zijn muziek in het leven en werk van Louis Couperus. Uitvoerig wordt het frequente voorkomen en de functie van Wagners operamuziek in Couperus’ romans … Lees verder “Lezing: Wagner & Couperus”

(Verlate) lijstjestijd: de decadente rock’n’roll top 20!

Het was weer het einde van het jaar en dus weer lijstjestijd. Niets aan te doen helaas. Het is ergste was nog wel die lijst die waaraan bijna niet te ontkomen was, ook als je de treurbuis en de radio zoveel mogelijk negeerde: de ‘Top 2000’. Het ene nummer nog erger dan het andere. ‘Maar … Lees verder “(Verlate) lijstjestijd: de decadente rock’n’roll top 20!”

Requiem voor Fauré in Brussel

8 november 2015 – Op maandag 14 december 2015 kunt u een lezing bijwonen van de heer Jos Meersmans – een bekend musicoloog – over het leven en werk van Gabriël Fauré, met getuigenissen van (onder andere) vriend en pianist Robert Lortat over het artiestenleven in fin de siècle van Parijs. Daarnaast bespreekt men tijdens de … Lees verder “Requiem voor Fauré in Brussel”