De herfst bezongen (1)

OCTOBRE Avant que le froid glace les ruisseaux Et voile le ciel de vapeurs moroses, Écoute chanter les derniers oiseaux, Regarde fleurir les dernières roses. Octobre permet un moment encor Que dans leur éclat les choses demeurent; Son couchant de pourpre et ses arbres d’or Ont le charme pur des beautés qui meurent. Tu sais … Lees verder “De herfst bezongen (1)”

Weinig verstilling in De stille kracht

Een avondje toneel is nog nooit zo snel voorbijgegaan. Dat zou als een compliment kunnen worden opgevat, maar in het geval van De stille kracht, de toneelbewerking van Ger Thijs naar de gelijknamige roman uit 1900 van Louis Couperus, valt dat nog te bezien. Vervelen deed het stuk geen moment, maar het drama voltrok zich … Lees verder “Weinig verstilling in De stille kracht

Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900 (3)

Optredens buiten Groningen In de periode dat Johannes Bekker dirigent van het orkest te Groningen was, kreeg het ensemble ook bekendheid buiten de eigen vestigingsplaats. Men kreeg uitnodigingen om elders te komen spelen, en als eerste viel het Gronings harmonieorkest een dergelijke uitnodiging veelvuldig ten deel. Herhaalde malen heeft het ensemble optredens verzorgd bij de … Lees verder “Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900 (3)”

Maurice Ravels La Valse als het ultieme fin de siècle in muziek

Ouder plan Reeds geruime tijd had Maurice Ravel (1875-1937) rondgelopen met het plan een werk te componeren, waarin hij de glorificatie van de klassieke Weense Wals wilde realiseren. Een vriend van hem heeft erop gewezen dat dit plan bij Ravel reeds was gerijpt voordat hij zijn Rhapsodie espagnole had geschreven, en derhalve al vóór 1907. … Lees verder “Maurice Ravels La Valse als het ultieme fin de siècle in muziek”

Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900 (2)

Grotere stabilteit Tijdens de vergadering die het Bestuur van de Sociëteit ‘De Harmonie’ op 15 mei 1867 heeft gehouden, werd met algemene stemmen de benoeming aanvaard van Johannes Bekker (1826-1907) uit Gouda, in de functie van nieuwe dirigent van het orkest. De voorwaarden waren dezelfde als die voor diens voorganger, C. Eisner, met dit verschil … Lees verder “Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900 (2)”

Eivind Buene’s opera September naar Ibsens Hedda Gabler

Concertante uitvoering in Groningen Maandag 30 oktober (aanvang 20:30 uur) wordt in de Lutherse Kerk, Haddingestraat 19A te Groningen, een concertante uitvoering gegeven van de gloednieuwe kameropera getiteld September, naar het drama Hedda Gabler, uit 1890, van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906). Het is een opdrachtwerk van de componist Eivind Buene (*1973), die zowel … Lees verder “Eivind Buene’s opera September naar Ibsens Hedda Gabler

Het bekendste boek van Conrad Busken Huet voor één euro

…. “Het aangename voor een schrijver, schrijvend over zijne land- en tijdgenooten, is te bespeuren dat het het gelukken mogt hun eene dienst te bewijzen. “Zeker, de letteren zijn niet in de eerste plaats aan zulke overwegingen gebonden. Als eene der uitingen van het hoogste in den geest behooren zij noch aan eene eeuw, noch … Lees verder “Het bekendste boek van Conrad Busken Huet voor één euro”

Referentiewerk art nouveau, art deco en modernisme verschenen

Voor de liefhebbers van architectuur is dit werk een must have voor op de salontafel of in de boekenkast. Architectuur in België. Art nouveau, art deco en modernisme is de titel van het bij Uitgeverij Lannoo recent verschenen monumentale referentiewerk, waarin alle Belgische art nouveau- en art-decogebouwen zijn opgenomen. Ruim 500 foto’s en documenten verspreid … Lees verder “Referentiewerk art nouveau, art deco en modernisme verschenen”

Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900

Oudste symfonieorkest van Nederland Het huidige Noord Nederlands Orkest — statutair gevestigd te Groningen, maar met als speelgebied de drie Noordelijke provincies van ons land — geldt ten rechte als het oudste symfonieorkest van ons land. Nog twee ensembles [1], in andere provinciehoofdsteden, hebben, vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw, dezelfde claim … Lees verder “Orkestmuziek in Groningen, vóór 1900”

De jonggestorven Duitse dichters Heym en Trakl ― 1. Georg Heym

Gemeenschappelijkheden De in dit tweeluik beschreven en geciteerde dichters hebben niet alleen hun geboortejaar en hun voornaam gemeen, beiden zijn ook al te jong gestorven. Georg Heym zakte op 16 januari 1912 tijdens het schaatsen op de Havel door het ijs, als gevolg van een poging zijn, hem in die afgrond voorgegane, vriend en dichter-collega … Lees verder “De jonggestorven Duitse dichters Heym en Trakl ― 1. Georg Heym”