De Franse componist Paul Dukas (1865-1935) is bekend gebleven door één kort orkestwerk: De Tovenaarsleerling. Daarnaast heeft hij echter tal van interessante composities gerealiseerd, waaronder één opera in 1902: Ariane et Barbe-Bleu.
Goed nieuws voor bibliofielen met een interesse in de periode rond 1900. Paul Snijders – de ene helft van antiquariaat Fokas Holthuis – heeft zijn eigen afdeling Paulbooks een grote makeover gegeven en pakt het direct goed aan: in zijn eerste nieuwsbrief biedt hij o.a. een vroege roman aan van Péladan, een telegram van Alphonse Daudet, een vroege Ibsen-uitgave, en een fraaie Apuleius geïllustreerd door Ricketts. Om in de gaten te houden dus.
Evenals zijn grote voorganger in de Engelse letteren, Percy Bysshe Shelley (1792-1822), was Algernon Charles Swinburne afkomstig uit een traditionalistische familie van aristocraten met feodale trekjes. Laatstgenoemde voelde zich, net als Shelley, beter thuis in een sfeer van revolutionaire gedachten en een republikeinse sfeer.
In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België te Brussel is tot 27 juni de fraaie tentoonstelling ‘Het symbolisme in België’ te zien. Er is werk te zien van beroemde en bekoorlijke fin de siècle schilders als Ferdinand Khnopff, Félicien Rops, Jean Delville en andere, minder bekende, grootheden. Hier is meer info te vinden.
Edouard Pailleron — een naam die we hoogst zelden tegenkomen — maakte deel uit van de Académie Française. Afgestudeerd in het recht was begonnen als notarisklerk, vervolgens werd hij advocaat; daarna beoefende hij de stiel der letteren met succes.
Een van de meest geliefde operarollen waarin onder anderen Maria Callas veelvuldig heeft geschitterd, is ‘Tosca’ van Giacomo Puccini, gerealiseerd net voor de vorige letterlijke eeuwwisseling. Hedenavond te beluisteren op diverse radiozenders in een live-uitvoering van de Metropolitan Opera.
De serie boeken Moderne Meesters zal bestaan uit in totaal twintig delen, die in een periode van evenzovele weken beschikbaar zal komen: elk deel voor hetzelfde, zeer zachte prijsje. De eerste aflevering uit de reeks, over de Weense fin de siècle kunstenaar Gustav Klimt, zal op zaterdag 24 april bij ‘de Volkskrant’ gratis worden verstrekt. […]
Op 17 juni gaan bij Sotheby’s zo’n tweehonderd parafernalia van Mark Twain onder de hamer. De grootste blikvanger op de veiling is een tot nu toe onbekend autobiografisch manuscript, dat naar verwachting tussen de 120.000 en 160.000 dollar zal opbrengen. Gisteren was het precies een eeuw geleden dat de Amerikaanse auteur overleed. Meer details over de veiling bij De Papieren Man.
Op deze dag is de Amerikaanse schrijver Mark Twain een moment van herdenking waard, aangezien hij niet alleen zijn landgenoten, maar tevens de rest van de ontwikkelde wereld een reeks boeken heeft geschonken, waarvoor wij hem erkentelijk dienen te zijn. Nu is uit zijn verhalen over de tochten door Europa een tweedelig hoorspel gedestilleerd. […]
De vijf werkdagen van de week van maandag 19 tot en met vrijdag 23 april — ’s avonds tussen 19:30 uur en 20:00 uur — kunt u op Radio 4 bij de Vara, de nog altijd relatief onbekende Belgische componist Guillaume Lekeu (1870-1894) tegenkomen, die slechts 24 jaar oud is geworden. […]