// artikel

Buitenlandse literatuur

Vrijdag op Nederland 2: Jude, naar Thomas Hardy

In de nacht van 8 op 9 januari zendt de VPRO op Nederland 2 speciaal voor de insomnieuzen onder ons de film Jude uit. Dit kostuumdrama uit 1996 van regisseur Michael Winterbottom, dat om 1.00 uur begint, is gebaseerd op de roman Jude the Obscure (1895) van Thomas Hardy. Jude droomt over studeren in de grote stad. Voor hij het weet is hij echter getrouwd met een boerendochter en veroordeeld tot het dorpsleven. Als zijn vrouw plotseling vertrekt, ziet hij zijn kans schoon: hij gaat werken en studeren in Christminster. Daar ontmoet hij zijn nichtje Sue (een rol van Kate Winslet). De twee worden uitstekende vrienden. Ze besluiten niet toe te geven aan de verliefdheid die volgt. Sue stort zich in een huwelijk met een oudere leraar en Jude keert huiswaarts. Toch blijft hij Sue steeds weer opzoeken, tot ze uiteindelijk voor elkaar kiezen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

één reactie op “Vrijdag op Nederland 2: Jude, naar Thomas Hardy”

  1. Vroeg in haar carriere, maar toen al wist ik dat Kate Winslet nooit een betere prestatie zou neerzetten. Briljant, zoals heel de film trouwens!

    Door sjors | 9 januari 2010, 1:06

Reageer

Foto van de dag