// artikel

Architectuur en ontwerp

Te koop: Villa Fersen

De gemeente Den Haag toont geen enkele belangstelling voor het veelbesproken huis van Couperus, dat alweer een paar jaar te koop staat en waarschijnlijk uiteindelijk wel in particuliere handen zal vallen. Dat is natuurlijk heel erg.

Maar kijk eens welk huis er nu te koop aangeboden wordt en dat hopelijk niet door de Italiaanse staat, maar door een zeer mysterieuze, decadente – al dan niet flamboyant homoseksuele, of tenminste androgyne – particulier gekocht zal worden om oude decadente tijden te doen herleven: de villa van Fersen!

‘Price upon request’. Het blijkt de decadente stulp, met immense tuin, van Jacques d’Adelsward Fersen: een cultheld van heb ik me jou daar. Nooit een boek van gelezen, of beter gezegd, te pakken kunnen krijgen voor een redelijk bedrag, maar met zo’n naam ben je natuurlijk verdoemd tot verfijnde obscuriteit, zoals Cristophe Karel Henri de Nerée tot Babberich dat min of meer ook was. (Maar niet lang meer, of in ieder geval steeds minder, als het aan ondergetekende ligt).

Hoe dan ook, een nieuwe casa met een verfijndere provenance zal je niet snel meer te koop aangeboden zien. Ik als arme sterveling – met een trouwens nog veel mooier huis in Amsterdam-Noord – ben benieuwd wie de nieuwe eigenaar zal zijn. Wordt mogelijk vervolgd.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

één reactie op “Te koop: Villa Fersen”

  1. Zie ook het fotoverslag van Adalberto Tiburzi, met een paar berichten van verre familieleden van Fersen. ’t Ziet er wel mooi uit, niet? Geen ruïne in elk geval. En het lijkt wel of er een fototentoonstelling van Jacques d’Adelswärd-Fersen te zien is.

    http://www.pbase.com/adalberto_tiburzi/capri_villa_lysis_

    Door Paul Snijders | 25 februari 2010, 12:46

Reageer

Foto van de dag