// artikel

Buitenlandse literatuur

Tweemaal De Speler van Dostojevski, zaterdag op BBC Radio 3

Eerst als muziekdrama
In het programma Opera on 3 van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 wordt op zaterdag 22 mei, vroeg in de avond — zoals dat met opera-uitvoeringen in het kader van dat programma gebruikelijk is —, deze keer vanaf 19:00 uur het muziekdrama Le Joueur naar de gelijknamige roman — geschreven en gepubliceerd in 1866 — van Fjodor Michajlovitsj Dostojevski (1821-1881) van Sergej Prokofjev (1891-1953) uitgezonden, met in de hoofdrol de tenor Roberto Sacca. Koor en orkest van de Royal Opera House Covent Garden te Londen worden geleid door Antonio Pappano.
Op dit weblog hebben we dit opus eerder aangekondigd in een uitvoering op de muziekzender Mezzo-televisie. Een uitgebreid artikel over de opera De Speler is te vinden op de site Tempel van het Muziektheater. De bijdrage is aldaar opgenomen op 9 april 2008.

“Komisch drama”
De voorstelling van Le Joueur duurt tot 21:35 uur, en direct in aansluiting daarop wordt op dezelfde zender het als komisch gepresenteerde drama The gambler uitgezonden. Het is een theater-versie van dezelfde roman, die Prokofjev heeft aangezet tot zijn muziekdrama.
In De speler vinden we een soort portret van de schrijver als jongeman, die verslaafd is aan roulette en zich daaraan in vlagen van overmatig neurotische spanningen overgeeft. Het is — om het hier en nu maar eens eenvoudig uit te drukken — een verhaal over de macht en de kracht van liefde en geld.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “Tweemaal De Speler van Dostojevski, zaterdag op BBC Radio 3”

Reageer

Foto van de dag