// artikel

Nederlandse literatuur

De Spiegel van Achilleus

Omslag van 'De Spiegel van Achilleus'Karel van de Woestijne (1878-1929) staat voornamelijk bekend als de decadente, eenzelvige, ascetische dichter van symbolistische poëzie. Hans Vandevoorde (1960), docent aan de vakgroep Nederlandse literatuur van de Universiteit Gent, schreef een uitgebreide studie waarin hij dat eenzijdige beeld van de dichter tracht te corrigeren. Vandevoorde benadrukt in De Spiegel van Achilleus meer de modernistische kant van Van de Woestijne en boort naar de ‘vitalistische laag’ in zijn werk. Dat doet hij met behulp van een grondige analyse van de allegorische beeldspraak. Zijn theoretische benadering van de allegorie, acht hij bruikbaar voor de analyse van zowel literatuur als beeldende kunst.
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde bekroonde de studie onlangs met de vijfjaarlijkse Karel van de Woestijne-prijs. De Spiegel van Achilleus. Karel van de Woestijne en de allegorie is een uitgave van uitgeverij Vantilt en kost € 39,90.
Voor de website van literair tijdschrift De Brakke Hond stelde Vandevoorde een alternatieve bloemlezing samen die de onbekende, ‘moderne’ kant van Van de Woestijne belicht.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “De Spiegel van Achilleus”

Reageer

Foto van de dag