// artikel

Beeldende kunst

Onbekende brieven van Mondriaan ontdekt

Een ver familielid van Anna Berger, een vriendin van Piet Mondriaan, trof onlangs enige dozen met brieven uit de jaren dertig, fotoalbums, schetsen, catalogi en compositieschema’s van de schilder op zolder aan. Het archief is inmiddels overgedragen aan het Mondriaanhuis in Amersfoort. De directeur van de instelling, Eva Kleeman, is zeer ingenomen met de collectie en wil het materiaal wetenschappelijk laten onderzoeken. Vooral de fotoalbums, waarin handgeschreven aanwijzingen over kleurgebruik te vinden zijn, vergen nader onderzoek. Ook acht het museum de eerste versie van twee handgeschreven artikelen van Mondriaan de moeite van het bestuderen waard. De uit 1934 stammende stukken werden door de schilder in zijn atelier in Parijs geschreven en zijn nooit gepubliceerd. In de verhalen met de fraaie titels ‘L’Art nouveau, la vie nouvelle’en ‘La vraie valeurs des oppositions’ pleitte Mondriaan voor een kunst die de mensheid moest voorbereiden op een nieuwe maatschappelijke orde zonder haat en ego├»sme. De inhoud wordt door kenners beschouwd als het testament van de schilder. Volgend jaar stelt het Mondriaanhuis uit de schenking een tentoonstelling samen.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

één reactie op “Onbekende brieven van Mondriaan ontdekt”

 1. Beste,

  Het viel mij op dat de herkomst van de brieven wordt toegeschreven aan Anna Berger. Dit moet echter Anna Bergman zijn. Het hier besproken ‘Archief Anna Bergman’ is sinds 2008 in langdutig bruikleen ondergebracht bij het RKD. Zie:

  http://www.rkd.nl/rkddb/(S(2ebfbggtqdkxockvdqhmolij))/detail.aspx

  Met vriendelijke groet,
  Wietse Coppes

  Door Wietse Coppes | 11 oktober 2012, 11:59

Reageer

Foto van de dag