// artikel

Nederlandse literatuur

In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos

Bij uitgeverij Prometheus verscheen onlangs In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos van Bart Slijper. Het voorproefje van deze biografie, Onder de blauwe oneindigheid. De vriendschap tussen Willem Kloos en Jacques Perk, werd eerder door ons hier gerecenseerd. De biografie is verkrijgbaar voor 24, 95 euro.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

6 reacties op “In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos”

 1. Bijzonder pijnlijk dat Slijper de laatste 35-40 (!) jaar van Kloos’ leven onbesproken laat. We moeten het nu doen met een ‘naakte’ biografie van slechts 240 bladzijden, inclusief illustraties.

  Door Rob | 13 september 2012, 17:12
 2. Al gelezen?!

  Door Sander Bink | 14 september 2012, 12:13
 3. Ja, en erg verrassen deed het me niet.

  Door Rob | 15 september 2012, 15:34
 4. Je kunt moeilijk van een auteur verwachten dat hij schrijft over iets dat haast geen mens interesseert, zoals duidelijk in het boek is uitgelegd. Misschien zijn de verwachtingen van lezers van biografieën wel erg stereotiep? ‘Bijzonder pijnlijk’ – zo praten kleine mannetjes.

  Door Bart Slijper | 29 september 2012, 12:18
 5. Mij interesseert bij een biografie in principe het hele leven, wil althans wel in ieder geval wel de gegevens daarover bij elkaar hebben, mochten die nodig zijn. Nu lijken Kloos laatste jaren inderdaad niet zo spannend, maar toch, wie weet. Anyway, ik onthoud me van een oordeel voor ik je boek heb gelezen, dat hier ligt op de te lezen/bespreken boekenstapel. vrgr

  Door Sander Bink | 2 oktober 2012, 8:34
 6. @ Bart Slijper

  Waarom mag je van een biograaf niet verwachten dat hij het gehéle leven van zijn held beschrijft? Is een biografie niet een beschrijving van een leven? Wat deze biografie verder onuitstaanbaar maakt, is dat je twee jaar geleden een boek hebt laten verschijnen waarin je de relatie Kloos-Perk in zo’n 150 blz. uit de doeken hebt gedaan en dat je dat nu in deze biografie nog eens dunnetjes overdoet in zo’n 100 bladzijden, bijna de helft (!) van het boek. Dit is geen biografie, dit zijn twee artikelen, één over Kloos-Perk, één over Kloos-Verwey. Dit had een monument moeten zijn.
  Waarom vernemen we bijvoorbeeld niets over de bedenkelijke rol die Kloos na 1900 in’De nieuwe gids’ speelde? Omdat dat geen mens zou interesseren? Kom nou!
  Wat me verder heeft gestoord, is het tergende gebrek aan context, iets waaronder je biografie van Bloem overigens ook gebukt ging.

  Door Rob | 7 oktober 2012, 15:51

Reageer

Foto van de dag