// artikel

Buitenlandse literatuur

Gendelettre?

In zijn welbekende memoires Vervlogen jaren deelt Frans Erens het volgende mee over de schrijver en journalist Paul Belon: ‘Hij heeft een roman geschreven, geheeten Gens de Lettres. Alhoewel men beweerde, dat hij voor een der daarin opgevoerde personen mij als prototype had genomen, heb ik er mijzelf niet in kunnen ontdekken. Het boek is middelmatig en heeft nooit succes gehad.’ Het betreft de roman Gendelettre. Roman Parisien uit 1891. In ons lopende onderzoek naar Frans-Nederlandse culturele verbindingen zouden we deze roman uiteraard graag lezen en vervolgens voor u van deze lectuur verslag doen. Het gebrek aan succes van de roman heeft er echter voor gezorgd dat het boek van de aardbodem is verdwenen. In geen enkele Nederlandse bibliotheek is het aanwezig, en die ene Franse antiquaar die het aanbied – een gesigneerd exemplaar nog wel – blijkt het niet te kunnen vinden. Kortom, heeft u een exemplaar of een kopie ter beschikking van deze mogelijk interessante sleutelroman, dan horen wij het graag op sjbink[at]hotmail.com. Merci!

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Reacties

2 reacties op “Gendelettre?”

  1. Er is ook van Maurice Léon, uit 1900, “Le Livre du Petit Gendelettre”.
    http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k54468866

    Door A.H. Simons | 8 juli 2014, 16:40
  2. Die moeten we dan zsm na Belon lezen!

    Door sander | 9 juli 2014, 8:07

Reageer

Foto van de dag