// artikel

Architectuur en ontwerp

Nederlandse kunst rond 1900: Idealisme, schoonheid en geluk

Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch heeft haar najaarstentoonstelling gewijd aan Nederlandse kunst rond 1900 onder het motto ‘Idealisme, schoonheid en geluk’. Zo’n 250 voorwerpen laten zien hoe Nederlandse kunstenaars de verheffende werking van goed vormgegeven objecten en gebruiksvoorwerpen zoeken in een nieuwe stijl. Nieuwe werelden worden daarin verkend: verre landen als Japan inspireren tot nieuwe decoraties. Maar ook de natuur, volkscultuur en de middeleeuwen leiden tot de bezinning en vergeestelijking die door kunstenaars verbonden aan de Amstelhoek en Van Wisseling tot uitdrukking worden gebracht. ‘De bezieling en het idealisme van Nederlands Tweede Gouden Eeuw’ is nog tot en met 7 januari 2007 te zien.

Meer achtergronden over kunst rond 1900 kunt u lezen in Nederlands vernieuwingsaardewerk 1876-1940.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “Nederlandse kunst rond 1900: Idealisme, schoonheid en geluk”

Reageer

Foto van de dag