// artikel

Algemeen

Van en over een nieuw opgedoken orgie-tekening van René Gockinga

En er is weer een vroege oorspronkelijke tekening van René Gockinga
opgedoken, hoepla et voila!, zo vanuit het niets op de muur van mijn decadente boudoir. Ik doe expres een niet helemaal scherpe foto, want de precieze invulling van dit boudoir gaat enkel mijn eigenste femme fatale en de Oosterse onderbetaalde zwarte schoonmaakslavin aan. Daarnaast is het ver boven de vijfendertig graden vandaag, dus eigenlijk weer om zelf een orgie te houden in plaats van daarover te schrijven, zoals ik nu toch even kort ga doen.
Zoals u ondertussen denkelijk weet (als u zich door dit warrige verhaal heeft willen heenploeteren althans)  zijn Gockinga’s tekeningen uit de periode dat hij het sterkst door De Nerée en Beardsley werd  beïnvloed, zo ongeveer tussen 1913 en 1922, buitengewoon zeldzaam en zelfs van de aardbodem gefoetsiet. De laatste ongeveer vijf jaar heb ik er, met deze erbij, een tiental fysiek kunnen traceren.
Deze hier gepresenteerde nieuwe tekening, die 28 bij 21 centimeter meet en is gemaakt met Oost-Indische inkt, heeft een heel mooie rond1900nl-verantwoorde provenance, namelijk uit de nalatenschap van de hier besproken Vlaamse ‘pink poet’ Patrick Conrad. Ik zou hem ongeveer op 1917-1920 dateren.
Het onderwerp is Gockinga’s favoriete onderwerp, namelijk orgies en bacchanalen, al dan niet geïnspireerd door Couperus’ homokitsch classic De berg van licht. De tekening sluit qua kleursetting en, deze keer heteroseksuele, thematiek, in het bijzonder aan bij de Couperus-tekening uit de laatste link en het Bacchanaal uit de (voormalige?) collectie  Van Wezel in de eerstgenoemde link. Daarbij denk ik aan het gebruik van de gordijnen en de identieke papiersoort van de tweede. De guitige dikke Beardsley-achtige putti doen weer denken aan de Berg van Licht-tekening die in 2013 in het Louis Couperus Museum te zien was.
Ik vind Gockinga een zeer getalenteerd tekenaar en hoewel de psychologische diepgang van deze scène toegegeven te verwaarlozen is kijk ik er toch elke ochtend na het ontwaken graag even op guitige en nerveuze wijze naar. Voor tien euro mag u de decadente museumvilla ook eens komen bezoeken overigens. Als u nog een vroege Gockinga vindt, of er al een bezit, mag u gratis naar binnen.  Maandag en dinsdag en bij mooi weer gesloten.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “Van en over een nieuw opgedoken orgie-tekening van René Gockinga”

Reageer

Foto van de dag