2009: Darwin-jaar

Het jaar 2009 wordt, behalve ongetwijfeld veel meer, toch vooral het jaar van Charles Darwin (1809-1882): op 12 februari is het 200 jaar geleden dat hij werd geboren en op 24 november 150 jaar geleden dat zijn ‘On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life’ het licht zag. […]

Het jaar 2009 wordt, behalve ongetwijfeld veel meer, toch vooral het jaar van Charles Darwin (1809-1882): op 12 februari is het 200 jaar geleden dat hij werd geboren en op 24 november 150 jaar geleden dat zijn On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life het licht zag.

De invloed van dit werk, die nauwelijks te onderschatten is, bleef niet beperkt de biologie, maar strekte zich uit tot het domein van maatschappij, filosofie en religie. Charles Robert Darwin bevindt zich hiermee in het selecte gezelschap van die twee andere giganten van de negentiende eeuw die menig wereldbeeld omver wierpen, met dit verschil dat de ideeën van Freud en Marx gaandeweg steeds meer omstreden zijn geworden, terwijl Darwins theorie van de natuurlijke selectie nog fier als een mensaap overeind staat.

Er wordt in de loop van dit jaar tal van activiteiten met betrekking tot Darwin georganiseerd. Wie zich hiervan op de hoogte wil stellen en houden, bezoeke de website darwin200.org, waarop een handige kalender die vinden is. Wie ter voorbereiding op het Darwin-jaar zich even wil inlezen, surfe naar darwin-online.org.uk, waar het complete oeuvre van de natuuronderzoeker te lezen is.

Lees ook:  Vijfmaal Darwins Children

Wat in ieder geval hier niet onvermeld mag blijven, is het wel zeer bijzondere initiatief van Nederlandse bodem: het omvangrijke project ‘De reis van de Beagle’, een 35-delige documentairereeks van de VPRO. Een team van wetenschappers vaart met een zeilschip dezelfde route als Darwin destijds. Met de Beagle bevoer Charles Darwin vanaf 1831 gedurende vijf jaar de wereldzeeën, en zijn onderzoeken en bevindingen tijdens deze reis zouden de basis leggen voor zijn latere evolutietheorie. De voorbereidingen van dit project zijn via een weblog te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *