Zeldzaamste boek

Het staat bekend als het ‘zeldzaamste boek van de twintigste-eeuwse Nederlandse literatuur’: de bundel Naenia van P.C. Boutens. Van het boekje werden in 1903 slechts twaalf exemplaren gedrukt. In bijna alle exemplaren bevinden zich handgeschilderde versieringen van Jan Toorop. Het gedicht Naenia schreef Boutens naar aanleiding van de dood van een van zijn leerlingen, jonkheer Willem van Tets, die op vijftienjarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking. […]

Een bladzijde uit Boutens' NaeniaHet staat bekend als het ‘zeldzaamste boek van de twintigste-eeuwse Nederlandse literatuur’: de bundel Naenia van P.C. Boutens. Van het boekje werden in 1903 slechts twaalf exemplaren gedrukt. In bijna alle exemplaren bevinden zich handgeschilderde versieringen van Jan Toorop. Het gedicht Naenia schreef Boutens naar aanleiding van de dood van een van zijn leerlingen, jonkheer Willem van Tets, die op vijftienjarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking.
In Museum Meermanno is tot en met 26 februari 2006 een kleine tentoonstelling gewijd aan de bijzondere uitgave. Onderzoek van neerlandicus Marco Goud heeft de verblijfplaats van maar liefst elf exemplaren aan het licht gebracht. In de expositie worden deze voor het eerst tezamen getoond. Daarnaast zijn ook enkele andere bijzondere boekuitgaven, correspondentie en portretten van Boutens en zijn leerlingen te bewonderen.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Meermanno verscheen van de hand van Marco Goud de publicatie Een ondraaglijke drukfout. De ontstaansgeschiedenis van P.C. Boutens’ Naenia, gevolgd door acht brieven van Boutens aan Joh. Enschedé en Zonen (gedrukt door de Avalon Pers in een beperkte oplage).

Eén gedachte over “Zeldzaamste boek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *