// artikel

Architectuur en ontwerp

Palais Stoclet in Brussel te koop

Palais StocletHet pronkstuk van de Wiener Werkstätte, het Palais Stoclet, zoals de Brusselaars het noemen, staat in de etalage. Althans… dat wordt door ingewijden gefluisterd. Het palais dat uit 1906 dateert, moet zo’n slordige 100 miljoen euro opbrengen.
Het beroemde Jugendstil-pand aan de Brusselse Tervurenlaan werkt zeer op de verbeelding van kunstminnaars en investeerders, want na de dood van de laatste bewoonster, de barones Stoclet, is het verboden terrein voor bezoekers en een ieder die er ooit een blik in heeft mogen wagen, kreeg eeuwige zwijgplicht opgelegd.
Joseph Hoffmann, gerenommeerd lid van de Wiener Werkstätte, ontwierp het paleis in opdracht van de bankiersfamilie Stoclet. Hij bouwde het niet alleen, maar nam ook het interieur voor zijn rekening. Dat resulteerde in een ‘totaalkunstwerk van stijl en schoonheid van alledag’, geheel ontworpen naar de ideologie van de Wiener Werkstätte: geen fraai geglitter en perfectionistische binnenhuisarchitectonische hoogstandjes, maar een gedegen opstelling zoals men die in een gemiddeld warenhuis aantreft. Het Stoclet-huis is een museum met honderden kunstvoorwerpen dat dus voor niemand te bezichtigen is en wie weet, gaat daar binnenkort verandering in komen. Kenners menen echter dat in het geval van verkoop het interieur verkwanseld zal worden.
Aan het huis en andere Art Nouveau-panden in Brussel is de tentoonstelling Het verlangen naar schoonheid en het Stoclethuis gewijd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel tot en met 28 mei.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

2 reacties op “Palais Stoclet in Brussel te koop”

  1. Vreselijk jammer dat het niet te bezoeken is
    maar wie weet als het verkocht wordt

    Wil

    Door Wil en Hetty | 9 mei 2006, 13:47
  2. Wat is de waarde van een blog als men Joseph Hofmann een zeker Stockman begint te noemen, enige Nederlandse neiging om te ‘naasten’???

    Door Gino Van Dooren | 29 juni 2009, 22:15

Reageer

Foto van de dag