Bruckners Zevende Symfonie maandag op BBC Radio3

Jiří Bělohlávek, chef-dirigent van het BBC Symphony OrchestraMaandagavond 8 oktober staat de Zevende Symfonie van Anton Bruckner (1824-1896) op het programma tijdens een concert dat op de Engelse zender BBC Radio3 wordt uitgezonden. Het betreft een optreden van het BBC Symphony Orchestra onder leiding van de nieuwste vaste dirigent, de uit Tsjechië afkomstige Jiří Bělohlávek, die aan het Praags Conservatorium is afgestudeerd en leerling van Sergiu Celibidache (1912-1996) is geweest. Vanaf 1995 tot 2000 was hij reeds eerste gastdirigent van dat ensemble en vanaf juli 2006 is hij — sedert de oprichting in 1930 de inmiddels twaalfde — chef-dirigent. Het concert van maandagavond wordt geopend met de de eerste uitvoering, althans in Groot-Brittannië, van de compositie ad absurdum van de Duitse klarinettist en componist Jörg Widmann (geb. 1973), met solistische medewerking van de trompettist Sergej Nakarjakov. Dan volgt Bruckners Zevende Symfonie, welke een speeduur heeft van ruim een uur. Het concert begint om 20:00 uur en duurt tot 21:45 uur. Het betreft de opname van een concert dat op vrijdag 5 oktober werd gegeven in het Barbican Center in de Londense Silk Street.

Zou het een gevolg zijn van ons — volgens sommigen ellenlange, volgens anderen nog voor uitbreiding vatbare — artikel van zaterdag 2 september verleden jaar over de Zevende Symfonie van Anton Bruckner, dat sedertdien deze onnavolgbare muziek veelvuldig op de radio wordt uitgezonden? Er gaat bijna geen week voorbij of in het Europese ethergebeuren klinkt deze uitzonderlijke mijlpaal uit de westerse muziekgeschiedenis uit het laatste gedeelte van de negentiende eeuw wel op één der klassieke radiozenders, waarover wij op enigerlei wijze worden geïnformeerd, doch aangezien ook de Scandinavische landen, Polen en alle andere voormalige staten van het Oostblok over etherfrequenties beschikken enBruckner-gedenkteken met borstbeeld in het Stadtpark van Wenen tevens klassieke muziek uitzenden, lijkt het ons aannemelijk dat we nog niet eens weet hebben van een kwart van het aantal keren dat deze symfonie wordt uitgezonden en langs één der vele etherwegen in onze huiskamer zou kunnen binnenkomen. Kortom, wat missen we toch veel, ondanks het feit dat we dagelijks worden overspoeld met een teveel aan informatie, langs vele kanalen.
Enfin, die Zevende Symfonie vindt u, naar ons idee uitgebreid (genoeg) beschreven in het bovengenoemde artikel, dat indertijd is geplaatst naar aanleiding van een optreden van de Berliner Philharmoniker tijdens de BBC Promconcerten van dat seizoen in de Albert Hall te Londen. Na de uitvoering bleek (weer eens) dat de thans vaste dirigent van dat ensemble, Simon Rattle, met de symfonieën van Anton Bruckner inhoudelijk in het geheel geen affiniteit heeft. Dat had hij overigens, zo’n twee decennia geleden, ook al aangetoond, maar toen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, voor welk ensemble hij hij in die periode regelmatig als gastdirigent optrad. Net als het tussen de muziek van Mahler en voornoemde dirigent maar niet wil klikken, en wil dat, net als met de eerdergenoemde Oostenrijker, tussen die twee werelden — Sir Simon Rattle enerzijds en de genoemde muziekmeesters anderzijds — ooit nog goedkomen, dan heeft hij nog een lange weg te gaan. Een normaal-gemiddelde levensduur in aanmerking nemende, zou dat wel eens een te lange weg kunnen blijken.
Doch niet Simon Rattle staat op de bok tijdens het concert, waarin deze symfonie voor de luisteraar via ethergolven, vanaf dat grotere eiland aan de overzijde van de waterlinie die het van ons land scheidt, wordt omgezet in attractieve muziek, die qua architectuur zo symmetrisch is als een gotische kathedraal.
___________
Afbeeldingen
1. Jiří Bělohlávek, chef-dirigent van het BBC Symphony Orchestra sedert juli 2006.
2. Bruckner-gedenkteken met borstbeeld in het Stadtpark van Wenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *