// artikel

Buitenlandse literatuur

Polderdecadentisme (11)

Frits Lapidoth acht ik door zijn roman Goëtia bekend bij alle polderdecadentisten. Maar toen ik het zojuist gedigitaliseerde Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift doorbladerde, stuitte ik op nog weer eens op zijn al eeuwen door mij gezochte novellenbundel Moderne Problemen (1890). Gezocht vanwege het verhaal ‘Het klare gif’, want daarin schijnt Lapidoth ‘zich geïnspireerd te hebben op Catulle Mendès, inzonderheid op een der laatsten romans van dezen Méphistophéla.’ Genoemde beruchte roman kent u natuurlijk allen, maar helaas: ‘het wulpsch-zinnelijk element van dezen nam hij niet over’.
(Elsevier’s Jrg. 1, Dl. 1, 1891 p. 322.)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “Polderdecadentisme (11)”

Reageer

Foto van de dag