Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940) online

Omslag van jaargang 1, nr.10Sinds vandaag zijn alle vijftig jaargangen van het Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift online beschikbaar. De circa 50.000 pagina’s zijn doorzoekbaar op trefwoorden, auteur, titel, illustrator, onderschrift bij afbeelding, jaar, deel en aflevering. De lijst medewerkers bevat de namen van maar liefst 1.651 illustratoren en 1.450 auteurs.
Deze voorloper van het huidige weekblad Elsevier was destijds een toonaangevend blad op het gebied van literatuur(beschouwing), beeldende kunst en populaire wetenschap. Bijzonder in die tijd waren de vele prachtige illustraties die het tijdschrift sierden. De eerste aflevering, die in 1891 verscheen, bevatte bijdragen van onder meer Justus van Maurik, Marcellus Emants, Louis Couperus, Gerard Keller, Frans Netscher en Hélène Swarth. Later kon het tijdschrift ook rekenen op bijdragen van Heijermans, Van Bruggen, A.Roland Holst, Boudier-Bakker, Slauerhoff, Boutens en Marsman.
De grote man achter Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift was lange tijd Herman Robbers (1868-1937), zoon van Jacobus George Robbers (1838-1925), uitgever van het blad. Schrijver Herman Robbers nam in 1905 de leiding op zich van het blad, een functie die hij tot zijn dood met veel liefde en enthousiasme bekleedde. Hij maakte naam met oer-Hollandse, psychologisch-realistische romans als De bruidstijd van Annie de Boogh (1901) en De roman van een gezin (1909).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *