Unieke collectie tekeningen Karel de Nerée aangeboden.

Na al die jaren hier voorstudies over De Nerée te hebben
gepubliceerd toch nog even dit omdat het niet onopgemerkt mag blijven. Kunsthandel Hein Klaver biedt een zeer fraaie collectie tekeningen van uw favoriete kunstenaar aan. Het is mijns inziens een collectie van museale waarde, maar ik ben toegegeven subjectief. Feit is dat twee ervan in 2014′-15 op de De Nerée & Van Booven-tentoonstelling te zien waren: het stemmige portret van de oude man en de voorstudie voor Extaze.
Hoewel ik, dat krijg je dan als door en door min of meer wetenschappelijk verantwoord biograaf, zeker niet al het werk van De Nerée blind bewonder vind ik alle tekeningen erg mooi. Diverse sluiten aan bij artikelen die ik hier schreef, zoals het portret van Madame de S. en natuurlijk het portret van Claartje Rijnbende: De Nerée’s geliefde en muze en het model voor de beroemde Extaze-reeks.
Die voorstudie moet je in het echt zien, is ongelofelijk verfijnd werkje. Wat mij betreft moet het Rijksmuseum op zijn minst die kopen, sluit prachtig aan bij de Van Booven-aanwinst die tegenwoordig op zaal hangt (zoals het hoort).
Ik zou maar snel uw slag slaan, want zaterdag opent de Godinnen van de Art Nouveau in het Allard Pierson Museum waar onder meer De Nerée’s topstuk Extaze: Na het offer (Afbeelding) te zien is dus binnenkort wil íedereen iets van Kareltje hebben. Als u er een koopt mij dat graag wel even laten weten want dan weet ik waar ze zijn voor de beoogde grote overzichtstentoonstelling. Dank u.

Eén gedachte over “Unieke collectie tekeningen Karel de Nerée aangeboden.”

  1. BesteSander Bink,

    Met respect voor jouw vele literaire werk en artikels, las ik dat je er nu écht gaat mee ophouden. Spijtig toch. Ik plaatste zonet nog een reactie op jouw bespreking van J.K.-Huysmans zijn uitstekend werk ‘Uit De Diepte’ dat ook jij in vertaling las. Lees er even mijn reactie op na. Dat is ook de rede dat ik op dit artikel, van 3 juni 2021, jouw aandacht er tracht op te vestigen om zeker te zijn dat je ze onder ogen krijgt. Ik hoop dat je mij via e-mail wil bereiken omdat er nog heel wat te zeggen valt over onze literaire passies. Nog even terzijde; over Charles Baudelaire en Edgar Allen Poe gaf ik bij enkel locale gezelschappen in Antwerpen een lezing met als titel; ‘De Droom Van Baudelaire’ en ‘Tussen Droom en Realiteit’. Graag tot lezen.

    Beste groeten,

    Guy Van Looy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *