Bij Uitgeverij Verloren verscheen een nieuw jaarboek dat zich toespitst op de studie van de Nederlandse en Belgische cultuur van het fin de siècle. De eerste aflevering van Rythmus staat in het teken van de Nederlandse en Belgische culturele connecties met Engeland.
In de tweede helft van de negentiende eeuw maakte een grote onwetendheid over de culturele ontwikkelingen aan de overzijde van de Noordzee plaats voor een directere en bredere receptie van de Engelse cultuur. Dit boek verkent hoe de transfer en integratie van Engelse kunstvernieuwingen naar België en Nederland rond 1900 heeft plaatsgevonden. De culturele recipiënten die deze overdracht en integratie bewerkstelligden, staan daarbij centraal. Een keur aan bekende en minder bekende schrijvers, kunstenaars en critici komt aan bod, onder wie Johan Huizinga, Jan Veth, Hélène Swarth, Leo Simons, Georges Khnopff, Charles Doudelet, Pierre Cuypers, Pol de Mont en Jozef Muls. Het boek geeft daarmee een levendig en rijk geïllustreerd beeld van de cultuurbemiddelaars die ervoor zorgden dat de Engelse culturele vernieuwingen zich rond 1900 als lopende vuurtjes in de Lage Landen verspreidden.
Het tweede nummer van Rythmus zal worden gewijd aan het ontstaan van badplaatsen en de opkomst van de badcultuur in de belle époque, waarbij Oostende en Scheveningen centraal zullen staan. Dit nummer verschijnt in het voorjaar van 2013.
Dit boek is verkrijgbaar via de boekhandel en rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Verloren, Torenlaan 25, 1211 JA Hilversum, tel. 035-6859856, bestel@verloren.nl. Intekenaren op de jaarboekenreeks krijgen de delen zonder verzendkosten toegestuurd.
Anne van Buul (red.), Lopende vuurtjes. Engelse kunst en literatuur in Nederland en België rond 1900. Rythmus – Jaarboek voor de studie van het fin de siècle I. Uitgeverij Verloren. Hilversum, 2012. ISBN 978-90-8704-286-8. 256 blz., ingenaaid, geïllustreerd (deels kleur), 22 euro.