- Over Henri van Booven als woordvoerder voor de fascistische anti-wokebewegingdoor Sander BinkHet leven is zwaar en moeilijk (dixit mijn oom Bob) maar soms gloort er licht en hoop. Net als je weer eens denkt dat niemand mijn prachtige artikelen leest omdat sowieso niemand meer kan spellen, laat staan weet dat de wereld ook bestond voor dat dat satanische interweb werd uitgevonden, bespreekt Yra van Dijk de … Lees verder “Over Henri van Booven als woordvoerder voor de fascistische anti-wokebeweging”
- ‘Weer zo’n bliksemsvervelende Mesdag’: Frans van Hoogstede over de Haagse Kunstkringdoor Sander BinkHoi, hoe gaat het met jou? Met mij wel goed, dank je. Waarom? Omdat ik mijn grote biografie van De Nerée af heb. Nu ja, af, jij als schrijvert kent het: alleen nog ‘even’ de 500 pagina’s/12 hoofdstukken op sommige plekken invullen, hele eerdere hoofdstukdelen herschrijven, methodisch voorwoord schrijven en 112 andere redactionele zaken. Dan … Lees verder “‘Weer zo’n bliksemsvervelende Mesdag’: Frans van Hoogstede over de Haagse Kunstkring”
- Verschenen: Henri van Booven Tropenwee (1904)door Sander BinkEt voilà! Als vijfde deel van de voortijdig (of juist op tijd) gestrande Rondom Couperus-reeks had ik Tropenwee van Henri van Booven op het oog. Deze in 1904 voor het eerst gepubliceerde roman die de latere Couperusbiograaf grotendeels schreef op de Haagse kamer van Karel de Nerée (Van Blankenburgstraat 103) had daar uiteraard uitstekend in … Lees verder “Verschenen: Henri van Booven Tropenwee (1904)”
- On a queer Weeping Jesus painted by Léonard Sarluis (1874-1949)door Sander BinkLast year I had the rare chance to buy an oil painting on canvas by Leonard Sarluis for a reasonable price. It was in terrible condition though and had to be cleaned and restored (see the ‘before’ picture at the end of his article). It was unframed, green from nicotine stains, a tear etc. I … Lees verder “On a queer Weeping Jesus painted by Léonard Sarluis (1874-1949)”
- Van en over het Haagse wereldje van Van Genderen Stort en De Nerée tot Babberichdoor Sander BinkBij het doorlopen van de losse eindjes en dubbelchecken van de documentatie die hoort bij de naderende voltooiing van een biografie, in dit geval van een kunstenaar C(K)arel de Nerée genaamd (vertelde ik u daar wel eens over? Dacht het niet. Remind me dat ik dat nog eens uitvoerig doe hier) kwam ik onderstaand artikel … Lees verder “Van en over het Haagse wereldje van Van Genderen Stort en De Nerée tot Babberich”
- Een nagekomen vergeten roman over Vincent van Gogh en de Haagse Schooldoor Sander BinkKijk, zo’n wereldschokkende Vincent van Gogh-ontdekking als die van de eerste fictieve vermelding doe ik natuurlijk maar een keer in mijn rond1900-leven. En de meeste volstrekt vergeten Nederlandse (kunstenaarssleutel)romans heb ik ondertussen ook wel boven water gehaald (om ze daarna voor goed geld te verkopen natuurlijk). Zoals u, mijn allertrouwste en allerliefste lezer, weet, ben … Lees verder “Een nagekomen vergeten roman over Vincent van Gogh en de Haagse School”
- Van en over de volstrekt onbekende proto-expressionistische werken van Carel de Neréedoor Sander BinkRecent trof ik in het De Nerée-archief van Dick Veeze dat ik in bruikleen heb voor mijn grote De Nerée-biografie (die zijn voltooiing nadert) een eerste opzet aan van een voorgenomen artikel over de bijzondere en onwijs zeldzame aquarellen van naakten in berglandschappen. Veeze denkt dat deze opzet is gemaakt rond 1985. Hij was extra … Lees verder “Van en over de volstrekt onbekende proto-expressionistische werken van Carel de Nerée”
- Over een onbekende tekening uit de Antwerpse tijd van Piet Slagerdoor Sander BinkEnige tijd geleden bezocht ik, samen met da kunstminnende lady, eindelijk eens het Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch, zoals sommigen van jullie weten de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Dit kleine en zeer charmante museum is gewijd aan de Bossche schildersfamilie Slager waarvan diverse leden vanaf midden negentiende- tot loop twintigste eeuw bepaald niet onverdienstelijk de … Lees verder “Over een onbekende tekening uit de Antwerpse tijd van Piet Slager”
- ‘Dit grote ongeluk dat over mij valt’: een brief van De Neréedoor Sander BinkAl geruime tijd heb ik geen snippers en fragmenten van de werktafel van een De Nerée-biograaf hier geplaatst omdat ik juist daarmee onwijs druk ben én omdat die grote biografie aldus einde van dit jaar af gaat zijn en u het, deo volente, volgend jaar in druk kan lezen én als deo, en de soton, … Lees verder “‘Dit grote ongeluk dat over mij valt’: een brief van De Nerée”
- Van en over een onbekend ex-libris door René Gockingadoor Sander BinkDacht je net de catalogue raisonné van de enige echte Joseph René Gockinga naar de printshop te kunnen brengen om te laten printen in tien exemplaren, duikt er opeens op een vrijdagmiddag op de boekenmarkt op het Spui een nieuwe Gockinga op. Nu ja, helaas geen onbekende volwaardige tekeningen zoals Jop Ubbens de laatste jaren … Lees verder “Van en over een onbekend ex-libris door René Gockinga”
- Van en over Suze Robertson en Hilda van Suylenburg door Sander BinkAfgelopen zaterdag mocht ik de Suze Robertson-tentoonstelling openen bij kunsthandel Hein Klaver in Baarn. Zeer vereerd! Sympathiek en super getalenteerd kunstenares die ik altijd al op mijn radar had vanwege mijn lopende onderzoek naar de Haagse feministische kunstenaarskringen van de jaren 1890. Dat zijn de kringen rond Cécile de Jong van Beek en Donk, schrijfster … Lees verder “Van en over Suze Robertson en Hilda van Suylenburg “
- Tekeningen van Suze Robertson: tentoonstelling in Baarndoor Redactie~~~~ Persbericht ~~~~ Van 14 tot en met 22 mei toont kunsthandel Hein Klaver in Baarn een prachtige collectie tekeningen van Suze Robertson. De tentoonstelling zal worden geopend op zaterdag 14 mei om 15.00 door Sander Bink, auteur van het weblog over cultuur Rond 1900. Bink schreef tevens een begeleidend boekje over deze fascinerende vrouwelijke … Lees verder “Tekeningen van Suze Robertson: tentoonstelling in Baarn”
- Symposium in het Drents Museum: Johanna en de rest. Vrouwelijke kunstenaars rond 1900door Redactie~~~~ Ingezonden mededeling ~~~~ ‘Op zaterdag 21 mei 2022 staat ons museum helemaal in het teken van vrouwelijke kunstenaars. Ter gelegenheid van de tentoonstelling over metaalkunstenaar Johanna van Eijbergen organiseren we een bijzonder symposium Johanna en de rest –Vrouwelijke kunstenaars rond 1900 dat helemaal in het teken staat van vrouwelijke kunstenaars rond 1900 met onder meer kunsthistoricus Hanna … Lees verder “Symposium in het Drents Museum: Johanna en de rest. Vrouwelijke kunstenaars rond 1900”
- Van en over een volstrekt unieke collectie zeldzame circusposters ontworpen door Adolph Friedländer rond 1900door Sander Bink‘Sander,’ zei Vincent Zwiggelaar, de aardigste man in de Amsterdamse wereld van het waardevolle oud papier en main man van Zwiggelaar Veilingen, alwaar als mijn virtuele alter ego in het land is dat graag een kop koffie of glas wijn gaat drinken om rustig gezamenlijk steen en been te klagen over die wereld en hoe … Lees verder “Van en over een volstrekt unieke collectie zeldzame circusposters ontworpen door Adolph Friedländer rond 1900”
- Over Otto Verhagens Portret van Dorian Gray (1921-’24)door Sander BinkHa! Dus toch! Wat? Otto Verhagen heeft zijn verlaat-symbolistisch, Nerée- en Beardsleyderig werk wél geëxposeerd. Ik vraag me al zo’n tien jaar af hoe het kan dat in lemma’s over Verhagen vrijwel altijd genoemd wordt dat hij naast zijn welbekende grafische werk en kinderboekillustraties ook tekeningen maakte gebaseerd op Wilde, Couperus en Verlaine en daarbij … Lees verder “Over Otto Verhagens Portret van Dorian Gray (1921-’24)”
- Enige nagekomen aantekeningen van een Couperusbiograaf.door Sander BinkBij het opruimen van het archief vond ik toevallig onderstaand tekstje van Henri van Booven. Ze sluiten aan bij zijn hier eerder gepubliceerde herinneringen aan Couperus. Dit zijn wat werkaantekeningen gemaakt tijdens het werken aan zijn Couperusbiografie. Ik schreef erbij ‘aantekenboekje rood wit blauw’: denkelijk tikte ik het (rond 2005?) over uit de destijds (nog … Lees verder “Enige nagekomen aantekeningen van een Couperusbiograaf.”
- De Psyche-tekeningen van Otto Verhagen, 1913-1919.door Sander BinkIk herlas zowaar Psyche van Louis Couperus. Ik kan me niet herinneren wanneer ik daar voor het laatst doorheen kwam, vermoedelijk toen ik een jaar of twintig was en adolescenterig dweepte met dat soort literatuur. En hoewel ik door heel veel van Couperus (eigenlijk het deel dat begint met dat verschrikkelijke Berg van licht) écht … Lees verder “De Psyche-tekeningen van Otto Verhagen, 1913-1919.”
- Voorpublicatie Mirbeau’s Grandioze luchten: een weinig bekende roman over Van Gogh uit 1892door Sander BinkMeer moois uit de rond1900-portefeuille. Althans, ik hóóp dat het mooi is. Hoewel ik geen professioneel of geschoold vertaler ben, vertaalde ik in de loop der jaren het een en ander. In artikelen hier ver/hertaalde ik stilzwijgend altijd alle citaten uit Nederlandse literaire werken. Ze zíjn al amper leesbaar en door die verouderde grammatica en … Lees verder “Voorpublicatie Mirbeau’s Grandioze luchten: een weinig bekende roman over Van Gogh uit 1892”
- ‘Breaking!’: Het model voor René Richell uit De Haans roman Pathologieën (1908) geïdentificeerd.door Sander BinkIn het zojuist verschenen nummer van het onvolprezen cultuurperiodiek De Rode Haring is eindelijk mijn artikel over Carel de Nerée als model voor René Richell uit Jacob Israël de Haans roman Pathologieën (1908) verschenen. ‘Eindelijk’, want ik kondig dat al zeker zes of meer jaar aan en ik heb er in die jaren ook af … Lees verder “‘Breaking!’: Het model voor René Richell uit De Haans roman Pathologieën (1908) geïdentificeerd.”
- Verschenen: Henri van Booven “Een liefde in Spanje” (1928)door Redactie‘Een liefde in Spanje’ van Henri van Booven (1877-1964) is een ware cult classic uit de Nederlandse literatuur en kunstgeschiedenis. Henri van Booven begon er in 1901 aan te schrijven maar het verscheen pas in 1928 in boekvorm. Van Booven baseerde de sleutelroman op een bezoek in het voorjaar van 1901 aan zijn goede vriend … Lees verder “Verschenen: Henri van Booven “Een liefde in Spanje” (1928)”