Expositie schilder Willem van Konijnenburg (1868-1943) in Genhout

[Ingezonden mededeling]

Op zondag 15 maart 14.00 opent Kunstcentrum Genhout een unieke en gratis
expositie over het leven en werk van Willem van Konijnenburg. De expositie omvat meer dan 40 werken van de kunstenaar die tijdens zijn leven in één adem werd genoemd met Jan Toorop en Richard Roland Holst. De bijnaam van de destijds befaamde kunstenaar maakt meteen duidelijk dat de nieuwe tentoonstelling in Kunstcentrum Genhout bijzonder wordt: Leonardo van de Lage Landen.

Willem van Konijnenburg werd als zoon van een Zuid-Limburgse moeder in Den Haag geboren. Hij begon zijn carrière met het schilderen van Limburgse landschappen. Dit deed hij in de omgeving waar zijn moeder opgroeide: Meerssen. Uit deze Limburgse periode zullen o.a. Stationsstraat te Meerssen (1894) en De oliemolen te Rothem te zien zijn. De begenadigd kunstenaar studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Konijnenburg gaf o.a. les aan de Limburgse kunstenaar Charles Eyck. Toen Eyck in 1922 de Prix de Rome won zat Van Konijnenburg in de jury. Ook koningin Wilhelmina kreeg les van hem. Voor de vorstin ontwierp Van Konijnenburg postzegels en glas-in-lood ramen voor de Nieuwe Kerk in Delft en Amsterdam. Ook was hij actief met het ontwerpen van spotprenten, posters, muurschilderingen, wandtapijten, boekbanden, mimespelen en het reliëf in de hal van Kunstmuseum Den Haag.

De verscheidenheid in zijn werk en gebruikte technieken maakt de tentoonstelling extra interessant vertelt verzamelaar Bas van de Klundert. Van de Klundert heeft de expositie samengesteld en alle werken in bruikleen gegeven. Hij is per toeval via een internetveiling gefascineerd geraakt door de kunstenaar. Een groot gedeelte van de verzameling is afkomstig van Jacoba van der Vegt. De lievelingsnicht van Van Konijnenburg en tevens zijn muze, model en danspartner in de Tango.

Lees ook:  Over het opgedoken, werkelijke tekendebuut van De Nerée uit 1896

In 2018 werkte Van de Klundert mee aan de tentoonstelling ‘De gank nao Meersje’ in Erfgoedhuis Meerssen. Deze tentoonstelling ging over de  Limburgse periode en de weerklank van Limburg in zijn latere werk. Sindsdien heeft Van de Klundert veel research gedaan naar de Limburgse periode die duurde van 1887 tot en met 1895. In 2021 verschijnt het artikel ‘Willem van Konijnenburg: schilder van zijn geliefde Limburgse landschap, de kiem van zijn kunstenaarschap’. Op zondag 19 april 14 uur verzorgt Van de Klundert in Gasterie Genhout Treft een lezing over het leven en werk van de schilder. Zowel de lezing als de expositie bevelen wij u van harte aan. Tijdens de derde zondagen van de maand is onze kerk van de Limburgse kunstenaars Eyck, Nicolas, Vos en Jonas geopend van 14 – 17 uur en zijn er gratis rondleidingen. Zie voor meer informatie www.Sinthubertuskunstcentrum.nl.
U bent van harte uitgendigd, namens het bestuur, J. van Oss, smm, pastoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *