Het Puccini-jaar druppelt nog steeds na via Mezzo-televisie

Degenen die van Puccini’s muziekdrama’s houden en deze niet alleen graag horen maar bij voorkeur tegelijk zien, en het liefst in de vertrouwde omgeving van het eigen honk, kunnen zaterdag 17 januari maar beter vrijhouden. Mezzo-televisie zal hen dan verwennen.

Doorlopende voorstelling
Gisteren was het weer raak bij de muziekzender Mezzo. Niet alleen werd er vanaf 10:00 uur in de ochtend alweer een opera van Giacomo Puccini (1858-1924) uitgezonden — in dit geval Turandot —,  vooraf werd een film vertoond met The making of….. en in aansluiting op de opera volgde nog een gefilmd portret van de componist.
Aanstaande zaterdag, 17 januari, worden niet alleen enkele onderdelen, welke gisteren werden vertoond uit het Puccini-jaar, nog maar eens herhaald, er wordt in de loop van die dag door die bewuste muziekzender nog een tweede muziekdrama van dezelfde componist vertoond: Edgar, een opera, die ook niet echt veel wordt opgevoerd.

Turandot
Zaterdagochtend om 10:00 uur begint het eerste gedeelte van de Puccini-programma’s op de muziekzender Mezzo. Als eerste wordt de opera Turandot vertoond, en in aansluiting daarop, vanaf 12:10 uur, de documentaire The making of Turandot at the Forbidden City. Om 13:30 uur is er eerst ruimte voor andere programma-onderdelen, voordat er  ’s avonds nog eens bijna drie uur uit de componistenpen van Giacomo Puccini de ether in geslingerd wordt.
Turandot
is een lyrisch drama in drie bedrijven — met samen vijf taferelen — op een libretto van Giuseppe Adami (1878-1946) en Renato Simoni (1875-1952). Op 25 april 1926, zo’n anderhalf jaar na het overlijden van de componist, werd de eerste voorstelling van dit muziekdrama gerealiseerd in het Milanese Teatro alla Scala.

Lotusvijvers in de verte
Tien weken later werd een Duitse versie in Dresden opgevoerd. Dat zegt iets over de populariteit van de componist in die contreien. Niet alleen daar is het enthousiasme voor de muziekdramatische werken van deze componist — wiens kwaliteiten overigens niet door iedere muziekliefhebber en operakenner even hoog worden ingeschat — overeind gebleven, in vrijwel de gehele ruimte die, al dan niet terecht, wordt aangezien voor beschaafde wereld, is zijn goede naam en faam een stabiele en tegelijkertijd groeiende factor — in het muziekleven op de planken en via luidsprekers en/of beeldbuis — gebleven.
Een uitgebreid artikel met informatie omtrent tal van aspecten met betrekking tot dit muzikale spektakel is te vinden in dit eigenste elektronische cultuurtijdschrift op 12 april 2007.
De uitvoering die u zaterdag nog weer op Mezzo kunt zien, betreft een film van Hugo Käch uit 1998 met een duur van 150 minuten. Koor en orkest van Maggio Musicale Fiorentino worden geleid door Zubin Mehta.

Edgar
Het is enerzijds een vicieuze cirkel: Puccini’s muziekdrama Edgar is in veel operagidsen niet opgenomen. Dat zou veroorzaakt kunnen zijn van het relatief geringe aantal opvoeringen met als gevolg een evenzo weinige bekendheid en dus dito populariteit, maar het omgekeerde is eveneens mogelijk: doordat er in verhouding zo weinig over wordt geschreven en de mensen niet voldoende op de hoogte zijn met het bestaan van Edgar, met de oorsprong en achtergronden daarvan, waardoor langzaam maar zeker dit muziekdrama naar de achtergrond is geschoven. Ten slotte is het ook legitiem om de vraag te stellen of de vicieuze cirkel is ontstaan door een gebrek aan die kwaliteiten welke als van zo doorslaggevende betekenis zijn geweest voor het welslagen van een dergelijk project.
In ieder geval is het niet verkeerd dat er in het Puccini-jaar 2008 een opvoering van Edgar is gerealiseerd die als film beschikbaar blijft en zaterdag aanstaande door Mezzo-televisie op uw huiskamerscherm wordt getoverd indien u daarvoor de vereiste maatregelen treft.

Lees ook:  Historische opname van Manon Lescaut op Belgische zender Klara

Naar Alfred de Musset
Edgar
is een muziekdrama in vier bedrijven op een libretto van Ferdinando Fontana (1850-1919), naar het toneelstuk La coupe et les lèvres uit 1831, van de Franse schrijver Alfred de Musset (1810-1857). Op 21 april 1889 werd in de Scala van Milaan de eerste uitvoering gegeven. Drie jaar later kwam er een nieuwe versie in drie bedrijven, welke in Ferrara voor het eerst aan het publiek werd getoond.
Het verhaal speelt in het veertiende eeuwse Vlaanderen. Een vrouw genaamd Tigrana, die verliefd is op Edgar, wordt door hem afgewezen; hij richt zijn liefde op de zachtmoedige Fidelia. Maar, zoals dat in liefdesaangelegenheden dikwijls het geval is, neemt het verhaal een wending waardoor de boog gespannen kan blijven. Die Edgar verlaat ondanks zijn voorkeur, toch met die Tigrana zijn dorp, en tegen Fidelia’s boer, Frank — die op zijn beurt weer verliefd is op Tigrana — heft hij het zwaard. Doch later sluit Edgar zich aan bij een regiment dat door Frank wordt aangevoerd. Daarna keert hij terug naar Fidelia, die echter door een door jaloezie verteerde Tigrana wordt neergestoken.
Kortom, een kasteelroman, maar gezien de tijd waarin de handeling zich afspeelt, dan wel een echte.

Uitzendingen
Edgar
zal door de muziekzender Mezzo op zaterdag 17 januari worden uitgezonden tussen 20:30 uur en 23:10 uur. Dat betreft een film van Lorenzo Mariani met een lengte van twee uur en zesendertig minuten uit 2008, gemaakt in het Teatro Regio de Torino-Italia. Koor en orkest van dat theater staan onder leiding van Yoram David.
Edgar zal, althans volgens de aangekondigde planning, op zondag 25 januari, vanaf 17:00 uur in de namiddag, nogmaals door Mezzo-televisie worden uitgezonden.
Het in diverse programmagidsen aangekondigde Puccini-portret dat op de uitzending van deze opera zou volgen, wordt niet door de gegevens van de zender zelf vermeld.
_____________
Afbeeldingen
1. Scène uit de versie van Turandot uit 1998 in Florence, zoals te zien in de uitzending door Mezzo-televisie op zaterdag 17 januari.
2. Voorzijde van het libretto van Ferdinando Fontana voor Puccini’s  opera Edgar.
3. Librettist Ferdinando Fontana, hier in 1885, samen met componist Giacomo Puccini.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *