Art nouveau herontdekt in Brussel

‘O Brusselaars, let op uw zaak,’ schreef de Vlaamse schrijver Geert van Istendael in 1993 bij gelegenheid van de herdenking van de bouw van het eerste art nouveau-huis ter wereld in Brussel. Verantwoordelijk voor dat revolutionaire ontwerp was de bekende architect Victor Horta die in 1893 in de Paul-Emile Jansonstraat het Hotel Tassel met z’n zwierige krullen en arabesken bouwde. […]

Trappenhuis van het Hotel Tassel van Victor Horta‘O Brusselaars, let op uw zaak,’ schreef de Vlaamse schrijver Geert van Istendael in 1993 bij gelegenheid van de herdenking van de bouw van het eerste art nouveau-huis ter wereld in Brussel. Verantwoordelijk voor dat revolutionaire ontwerp was de bekende architect Victor Horta die in 1893 in de Paul-Emile Jansonstraat het Hotel Tassel met z’n zwierige krullen en arabesken bouwde. De waarschuwing van Van Istendael gold echter niet de architecten die in gepaste eerbied de grote Horta herdachten maar de speculanten, politici en projectontwikkelaars die debet waren aan de sloop en verwaarlozing van een groot aantal art nouveau-panden in de Belgische hoofdstad.
De waarschuwing van Van Istendael is niet aan dovemansoren gericht geweest, want onlangs heeft het Brusselse gemeentebestuur grote renovatieplannen voor het omvangrijke negentiende-eeuwse culturele erfgoed gepresenteerd. De herwaardering voor de bouwstijl van de Belle Epoque resulteerde ook in de verschijning van een biografie over de belangrijkste Brusselse architect, Victor Horta, en in een tentoonstelling, gewijd aan een beroemde kring van Jugendstil-kunstenaars uit Wenen: de Wiener Werkstätte. De mooiste erfenis is natuurlijk te zien in Brussel zelf, waar ongeveer vijfhonderd verwaarloosde panden de komende jaren weer in de oude luister zullen worden hersteld.
– Het verlangen naar schoonheid – De Wiener Werkstätte en het Stocklethuis. Van 17 februari tot en met 28 mei in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. Catalogus: € 39,-.
– Françoise Aybry, Horta, architect van de art nouveau. Ludion, € 39,50,-.
Bron: de Volkskrant 2006, 9 februari.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *