Bloomsday

Vandaag is het Bloomsday, een begrip dat bij iedereen die vaker dan incidenteel een boek leest roodomkaderd in zijn literaire agenda zal staan. Op deze dag, in 1904, had James Joyce zijn eerste afspraakje met zijn geliefde Nora Barnacle. Later zou hij deze ene dag beschrijven in Ulysses (1922), de roman die een enorme invloed zou uitoefenen op de literatuur van de verdere twintigste eeuw. Wie zijn kennis over het meesterwerk van Joyce wil testen, kan terecht op de website van The Guardian, waar je je kunt onderwerpen aan een Bloomsday-quiz.

Vandaag is het Bloomsday, een begrip dat bij iedereen die vaker dan incidenteel een boek leest roodomkaderd in zijn literaire agenda zal staan. Op deze dag, in 1904, had James Joyce zijn eerste afspraakje met zijn geliefde Nora Barnacle. Later zou hij deze ene dag beschrijven in Ulysses (1922), de roman die een enorme invloed zou uitoefenen op de literatuur van de verdere twintigste eeuw. Wie zijn kennis over het meesterwerk van Joyce wil testen, kan terecht op de website van The Guardian, waar je je kunt onderwerpen aan een Bloomsday-quiz.

Eén gedachte over “Bloomsday”

  1. Het meest bijzondere aan het letterkundige vraagstuk Ulysses is niet alleen de vrijwel oneindige complexiteit, maar tegelijkertijd het feit dat dit werk zo onmetelijk veel invloed heeft gehad binnen de wereldliteratuur — en daarnaast tevens op andere kunstenaars — ondanks het feit dat het tegelijkertijd één van de meest ongelezen bestsellers is. Tal van critici die het voor een recensie hebben gelezen — of om een andere, persoonlijke reden — kennen helemaal niemand die het boek heeft uitgelezen.
    Enige jaren achtereen was er op 16 juni een in alle opzichten aangepaste Bloomsday in een filmtheater in het centrum van Groningen met een wereldpremière — inderdaad van Ulysses, en het jaar ervoor een vertoning van Nora —, lezingen, muziek en theater, alles in stijl, eveneens qua kleding.
    Die beide films toonden dat je met Joyce en co wel degelijk iets voor het voetlicht kon brengen. Het theaterstuk Bloomsday daarentegen, nu alweer een halve eeuw geleden, was een aanfluiting, althans in de Nederlandse versie. Hans Tiemeyer als Joyce was niet eens zo beroerd, maar het gezelschap bleek helaas niet verschoond van derderangs spelers, en zo maakte het geheel niet bepaald reclame voor Ulysses of voor de auteur van dat boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *