Hellas: visies op Griekenland in de negentiende eeuw

Tot en met 18 september is in het Allard Pierson Museum te Amsterdam de tentoonstelling ‘Hellas: visies op Griekenland in de 19de eeuw’ te zien. Onderwerp is de westerse beeldvorming van Griekenland en de klassieke oudheid. […]

Tot en met 18 september is in het Allard Pierson Museum te Amsterdam de tentoonstelling ‘Hellas: visies op Griekenland in de 19de eeuw’ te zien. Onderwerp is de westerse beeldvorming van Griekenland en de klassieke oudheid.
In het midden van de negentiende eeuw wordt Griekenland door het westen ‘herontdekt’ als bakermat van de eigen beschaving. Als in 1833 de Ottomaanse overheersing ten einde komt en de Griekse staat wordt opgericht, heeft het westen eindelijk vrij toegang tot dit land.
Opvallend is dat men op uiteenlopende manieren naar Griekenland keek: romantisch en mijmerend of juist beschouwend en wetenschappelijk. Soms valt dit onderscheid niet te maken en ziet men beide visies verenigd in hetzelfde object. Op de tentoonstelling is een grote diversiteit aan deze objecten te zien, zoals boeken, prenten, schilderijen, kaarten en gipsen beelden. Ze zijn afkomstig uit de collecties van het Allard Pierson Museum, het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, het Rijksmuseum Amsterdam, het Dordrechts Museum, het Amsterdams Historisch Museum en de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *