Op 15 oktober 2014 is het 160 jaar geleden dat Oscar Wilde werd geboren. Ter gelegenheid daarvan organiseert Antheia op zaterdag 25 oktober het symposium ‘Oscar Wilde – In naam van de schoonheid’, waar zijn eigenzinnige manier van denken over kunst in het middelpunt zal staan.
Door de ogen van Oscar Wilde wordt gekeken naar werken van andere kunstenaars in de vaste collectie van het Van Gogh Museum, zoals die van Pierre Puvis de Chavannes, Camille Pisarro en Claude Monet. Edwin Becker (Van Gogh Museum) en Katja Rodenburg (Antheia) nemen u mee naar de fascinerende wereld van de filosofie en de esthetica, en de kunst van de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin-de-siècle.
Op het symposium komen de volgende onderwerpen aan bod:
- De wereld is mijn podium door Katja Rodenburg
We ontmoeten Oscar Wilde op de belangrijkste momenten in zijn leven en werk. In woord en beeld volgen we zijn veelbelovende jaren in Oxford, zijn lezingentour in Amerika, zijn gedachten over mode en inrichting in Parijs en zijn triomf in de theaterwereld van London. De wereld is zijn podium. Totdat hij in de gevangenis in Reading terecht komt en daarna zijn laatste jaren als persona non grata in armoede in Parijs moet doorbrengen.
- Met de blik van Oscar Wilde – verrassende werken uit de vaste collectie door Edwin Becker
Oscar Wilde was gefascineerd door begrippen als ‘eros en thanatos’ en het japonisme, en was uitstekend op de hoogte van eigentijdse kunst, zoals de werken van Pissarro en Monet, via onder meer zijn bezoeken aan galerie Durand-Ruel. Hij was ook verzot op het werk van bijvoorbeeld een proto-symbolist als Pierre Puvis de Chavannes. Verrassende kunstwerken uit de collectie van het Van Gogh Museum van Redon, Stuck, De Feure, Puvis de Chavannes, Gauguin en vele anderen zullen worden besproken met de blik en visie van Wilde.
- De schoonheid van een nieuwe tijd door Katja Rodenburg
Zijn leven lang zoekt Oscar Wilde naar een nieuwe schoonheid. Wij volgen de ontwikkeling van zijn denken over kunst aan de hand van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In het begin is dat vooral het werk van de Engelse Pre-Raphealite schilders en dichters, en de kunstcritici Walter Pater en John Ruskin. Maar al gauw zijn dat de boeken van Franse schrijvers, zoals Charles Baudelaire en Théophile Gautier. Wat betekent nu precies ‘l ‘art pour l’art’?
- Programma
Vanaf 10.00 uur: Ontvangst en registratie | 10.30 ur: inleiding Katja Rodenburg | 11.30 uur: korte pauze | 12.00 uur: lezing Katja Rodenburg | 13.00 uur: lunch | 14.00 uur: lezing Edwin Becker | 15.00 uur: gesprek met de deelnemers, gelegenheid tot vragen stellen en discussie met Edwin Becker en Katja Rodenburg | 15.40 uur: feestelijke herdenking | 16.00 uur: afsluiting
- Inschrijving
De entree voor het gehele programma van het symposium, de informatiemap, koffie en thee, uitgebreide lunch en feestelijke afsluiting, bedraagt 85 euro per persoon.
U kunt zich inschrijven onder vermelding van uw adresgegevens en telefoonnummer via e-mail: katjarodenburg@antheia.nl of via telefoon: 06 38280926, en door het bedrag van 85 euro per persoon over te maken op rekeningnummer NL 21 TRIO 0197 6162 08 ten name van A.K. Rodenburg te Arnhem, onder vermelding van ‘Oscar Wilde Dordrecht’.
Het symposium ‘Oscar Wilde – In naam van de schoonheid’ vindt plaats op zaterdag 25 oktober in Voorstraat 125, Dordrecht. Deze historische locatie is eenvoudig vanaf het station te voet, per openbaar vervoer of per auto te bereiken.