Kunstnijvere Albert Smit, een beroemde onbekende

Van architect Willem Kromhout mocht je zijn American hotel aan het Amsterdamse Leidseplein (1900-1903, meestal Américain genoemd) geen art nouveau noemen. Toch is zijn schepping door de Oosterse invloeden een typisch voorbeeld van deze bouwstijl. Kromhout ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het interieur, zoals de meubels, de lampen enzovoorts. Tot voor kort werd hij ook voor de schepper gehouden van de fraaie tegeltableaus aan de buitenkant. […]

Van architect Willem Kromhout mocht je zijn American hotel aan het Amsterdamse Leidseplein (1900-1903, meestal Américain genoemd) geen art nouveau noemen. Toch is zijn schepping door de Oosterse invloeden een typisch voorbeeld van deze bouwstijl. Kromhout ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het interieur, zoals de meubels, de lampen enzovoorts. Tot voor kort werd  hij ook voor de schepper gehouden van de fraaie tegeltableaus aan de buitenkant.

In het nieuwste nummer van Tegel, het jaarboek van de Vrienden Nederlands Tegelmuseum in Otterlo, toont Rob Delvigne aan dat niet Willem Kromhout, maar de vrijwel onbekende Albert Smit (1878-1946) deze Jugendstil-tegels heeft ontworpen. Delvigne stuitte in een boek met art nouveau-designs op een decoratieve drieluik met het monogram A S. Het linkerpaneel met de twee reigers toont een wel heel grote gelijkenis met het tegeltableau op de gevel van het American Hotel aan de Marnixstraat, terwijl een ander tegeltableau weer identiek is aan het middenpaneel van het drieluik, met de vissen.

Lees ook:  Eenmaal, andermaal...! – Onbekende De Nerée's onder de hamer

Albert Smit studeerde in de jaren 1895-1899 aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid. Mogelijk via zijn leraar Georg Sturm kwam hij in contact met de uitgever van het internationale tijdschrift Dekorative Vorbilder, waar in de loop der jaren enkele uitgesproken Nieuwe Kunst-achtige ontwerpen van zijn hand gepubliceerd werden. Tijdens zijn studiejaren was hij ook actief in de tegelfabriek Lotus van zijn (oudere) medestudent Bert Nienhuis. Daarna werd hij tekenleraar en wijdde hij zich in zijn vrije tijd aan prijsvragen voor architectuurontwerpen.

Het jaarboek Tegel is te bestellen via de winkel van het Nederlands Tegelmuseum.

Links het drieluik van Albert Smit, rechts het tegeltableau aan de gevel van het American Hotel
Links het drieluik van Albert Smit, rechts het tegeltableau aan de gevel van het American Hotel

2 gedachten over “Kunstnijvere Albert Smit, een beroemde onbekende”

  1. Ik heb de panelen van A. Smit ook in een boek van dover publications gevonden. Ik heb er een borduurwerk van gemaakt. De eerste van het drie luik is af. Hij is heel mooi geworden, en ik wil wel een foto opsturen als je me verteld waarheen. Ik ben op zoek naar ander werk van hem, in de hoop dat, dat ook geschikt is om borduurwerken van te maken. Kun je me vertellen waar ik dat zou kunnen vinden?
    met vriendelijke groeten,
    Nolda van Hezewijk

  2. Beste Nolda,

    Wat een leuk idee om er een borduurwerk van te maken. Je zou mij en mijn vrouw, kleindochter van Albert Smit, heel blij maken met een foto ervan.
    Ik heb scans van zijn andere ontwerpen in Dekorative Vorbilder. Laat maar weten waarnaar ik ze kan sturen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *