Zondag 23 juli, vanaf 19.00 uur, zendt de Avro-televisie via Nederland 1 een documentaire uit over de meesterontwerper van de Franse Art Nouveau en Art Déco: René Lalique (1860-1945). De man wordt beschouwd als een duizendpoot in de kunst(nijverheid) van die perioden en is met vele epitheta omschreven: dandy, duivelskunstenaar en Don Juan. In zijn werk hebben de vrouwelijke vormen veelvuldig gediend als inspiratie voor zijn fascinerende ontwerpen in vooral goud en glas. Bloemen en vlinders hebben eenzelfde effect op de man gehad.
Zijn opleiding onving hij eerst aan de École des Arts Décoratifs, en tussen 1878 en 1880 ook nog in Londen. Reeds in 1885 vestigde hij zich met een eigen bedrijf, en vier jaar daarna nam hij deel aan de Expositie van 1889. Mede gezien zijn leeftijd (29) deed hij dat laatste anoniem. Weer vijf jaar later had hij zijn eerste twee uitzonderlijke sieraden gereed voor de de beroemdste actrice van de negentiende eeuw, Sarah Bernhardt (1844-1923). In 1895 kwam de doorbraak in de Salon du Champ de Mars, en nog net in de negentiende eeuw ? in het jaar 1900 ? stond niets zijn succes meer in de weg.
De documentaire zal ongetwijfeld voorwerpen tonen die de dikwijls en van vele zijden geuite bewondering voor de onovertroffen meesterstukken zullen kunnen rechtvaardigen. (Herhaling op donderdag 27 juli om 19.00 uur, eveneens via Nederland 1.)
Als in het BBC-programma Antiques Roadshow de naam van René Lalique ter sprake komt doordat er een voorwerp van zijn hand ter taxatie wordt aangeboden, raakt de expert in kwestie steevast in vervoering. De lichaamstaal spreekt boekdelen en niet zelden valt de uitdrukking ‘You have made my day.’ En steeds opnieuw wordt maar al te graag uitgelegd waarom de (toegepaste) kunst van Lalique zo uniek is.
Van dit Britse televisieprogramma wordt zondagavond eveneens opnieuw een aflevering uitgezonden via BBC One. Deze begint om 19.50 uur, als de documentaire bij de Nederlandse collega’s over Lalique inmiddels wel ten einde zal zijn. Zo kan het een mooie aansluiting vormen, want wie weet wordt ook daar weer iets van Lalique gepresenteerd.
Meesterontwerper René Lalique
Zondag 23 juli, vanaf 19.00 uur, zendt de Avro-televisie via Nederland 1 een documentaire uit over de meesterontwerper van de Franse Art Nouveau en Art Déco: René Lalique (1860-1945). De man wordt beschouwd als een duizendpoot in de kunst(nijverheid) van die perioden en is met vele epitheta omschreven: dandy, duivelskunstenaar en Don Juan. In zijn werk hebben de vrouwelijke vormen veelvuldig gediend als inspiratie voor zijn fascinerende ontwerpen in vooral goud en glas. Bloemen en vlinders hebben eenzelfde effect op de man gehad. […]
Geachte,
De prachtige documentaire op de Avro-televisie, over de Franse kunstenaar René Lalique (1860-1945), heb ik op zondag 23 juli 2006 met veel interesse bekeken.
Als onderzoeker van het ‘De Coenemeubeldesign uit Kortrijk 1900-1975’ viel mijn oog op het interieur van de Orient-Express. In een artikel in een Belgische krant ‘De Leie’ van de jaren dertig heeft de journalist het over een realisatie van het interieur (dinning-car) van de glamoureuze trein door de firma De Coene.
DE LEIE ‘Rond het bezoek van het V.E.V. aan Kunstwerkstede DE COENE’: “Het doet zoo leuk aan te denken dat die razende dinning-car van den Orient-Express te Kortrijk geboren werd in de Kunstwerkstede De Coene, het doet zoo vreemd aan te denken dat uw radiomeubel hier geboren werd”.
Deze wereldvermaarde meubel- en interieurfirma heeft interieurs van luxetreinen gerealiseerd. O.a. werden wagons van de Belgische Spoorwegen (NMBS) naar een ontwerp van architect Henry van de Velde, door de firma De Coene in de jaren dertig ingericht. Op zondag 6 augustus 2006 verscheen in de Belgische krant ‘Het Nieuwblad’ op de pagina’s 16 en 17 een artikel over de restauratie van de Orient-Express. De restauratie wordt in het Oostendse bedrijf Rail Services International (RSI) in opdracht van de Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) uitgevoerd.
Zowel in de Avro-documentaire als in het artikel van Het Nieuwsblad zijn de kunstwerken van de Orient-Express die in hout zijn uitgesneden (houtinlegwerk-marquetterie) te zien.
De mogelijkheid bestaat dat, zoals het artikel in ‘De Leie’ vermeldt, de firma De Coene kan meegewerkt hebben aan de realisatie van het interieur (dinning-car) van de Orient-Express. Maar tot op heden hebben we daarvan geen bewijzen gevonden.
Aanvullingen, opmerkingen en suggesties zijn steeds welkom.
Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest, danken wij bij voorbaat voor uw constructieve medewerking,
met de meeste hoogachting,
Noël Hostens, Ingenieur-architect,
Onderzoeker De Coene meubeldesign Kortrijk 1900-1975,
Oostnieuwkerksesteenweg 14, 8800 Roeselare
Tel. & Fax:00 32 (0) 51/ 20 88 97; GSM: 00 32 (0) 496/ 259 169;
E-mail: hostens.noel@skynet.be
Website: http://www.decoeneartvillage.be
P.S.: meer informatie over het onderzoek van het De Coene meubeldesign kan u vinden via “google” ; “yahoo” of “search.msn” door “noel hostens” in te tikken.
Het erfgoed van de designmeubelfirma De Coene uit Kortrijk (1900-1975) wensen we verder in kaart te brengen. Een gedeelte van het onderzoekswerk is nu reeds op de website http://www.decoeneartvillage.be te zien. De Coene meubelen werden via hun toonzalen van Brussel, Luik, Namen, Antwerpen, Gent en Kortrijk verkocht. Ze zijn te herkennen aan identificaties die soms op de sleutels, de rugzijde van de kasten of de onderkant van de laden zijn aangebracht. Naar schatting is reeds de helft van dit erfgoed geïnventariseerd. In hoofdzaak ontbreken nog gegevens uit de periode 1900-‘25 (art-nouveau, arts and crafts, neo-stijlen) en uit de periode 1925-‘50 (art-deco). De kennis vervat in het ontwerpen en produceren van deze meubelen (o.a. eetkamers, slaapkamers, bureau’s…) willen we voor de volgende generaties bewaren.
U kan ons helpen door foto’s, tekeningen, toonzaalfoto’s, catalogi, documenten… van De Coene meubelen te mailen, op te sturen, te faxen… naar Hostens Noël, Oostnieuwkerksesteenweg 14, 8800 Roeselare, Telefoon en Fax: 00 32 (0)51/ 20 88 97; GSM: 00 32 (0) 496 259 169; E-mail: hostens.noel@skynet.be
If you have any questions, comments or reactions, please write to us at hostens.noel@skynet.be.
We will be very pleased to answer them seriously.