Zijn roem moet vrijwel onmiddellijk na het verscheiden van zijn laatste opdrachtgever zijn verbleekt. Wie kent nog de Hongaarse societyschilder Philip Alexius de László (1869-1937)?
Geboren in Hongarije en opgeleid aan de kunstacademie van München en Parijs maakte hij vooral furore als portrettist van de toenmalige High Society. Hij verwierf opdrachten van bijna alle Europese koninklijke hoven. Ook de Nederlandse elite wist hem aan zich te binden. Zo schilderde hij onder anderen de families Cremer (Deli Maatschappij), Jurgens (Unilever) en Loudon (Shell).
In het Amsterdamse Museum van Loon, gevestigd in een prachtig dubbel grachtenhuis uit 1672, is tot en met 5 juni een vijfentwintigtal Nederlandse portretten van De László te zien. Ze zijn afkomstig uit particuliere collecties in Amerika, Canada, Engeland, Frankrijk en Nederland.
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Waanders de eerste Nederlandse publicatie over de schilder: De László in Holland.
Philip Alexius de László: societyschilder
Zijn roem moet vrijwel onmiddellijk na het verscheiden van zijn laatste opdrachtgever zijn verbleekt. Wie kent nog de Hongaarse societyschilder Philip Alexius de László (1869-1937)? Geboren in Hongarije en opgeleid aan de kunstacademie van München en Parijs maakte hij vooral furore als portrettist van de toenmalige High Society. […]