De Universitaire Bibliotheken Leiden en de Stichting Museum Nieuwenkamp organiseren een tentoonstelling over de grafiek en toegepaste kunst van W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) en de Nieuwe Kunst van rond 1900. De reizen van Nieuwenkamp door Nederland, Egypte, India en Indonesië en de indrukken die hij op zijn zwerftochten heeft vastgelegd staan daarbij centraal. De tentoonstelling is van 21 januari t/m 17 mei 2016 in de Universiteitsbibliotheek te zien.
Nieuwenkamp is vooral bekend van zijn Indische voorstellingen. Hij was de eerste westerse kunstenaar die zesmaal langdurig het eiland heeft bezocht. In prachtige tekeningen en grafiek heeft hij het leven op Bali vastgelegd. Daarnaast was hij etnoloog en verzamelde een groot aantal kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de Indische archipel. Een deel van deze voorwerpen kwam in Nederlandse musea terecht. In Europa maakte Nieuwenkamp voor het reizen gebruik van een door hem zelf ontworpen boot: De Zwerver. Vanaf 1902 bevoer hij daarmee kanalen en plassen. Hij leefde en werkte op deze boot en organiseerde er exposities van zijn werk.
De Universitaire Bibliotheken Leiden bezit een van de mooiste en meest uitgebreide collecties op het gebied van de Nieuwe Kunst rond 1900 die behalve Nieuwenkamp ook tal van andere grote namen bevat: Toorop, Dijsselhof, Lion Cachet, Lebeau, etc. De Stichting Museum Nieuwenkamp werd op 25 februari 1947 in Edam door de kunstenaar zelf opgericht. Deze stichting beheert een belangrijk deel van zijn kunstwerken.
Het tijdschrift De Boekenwereld wijdt een themanummer aan het werk van W.O.J. Nieuwenkamp en de Nieuwe Kunst. In een reeks artikelen wordt aandacht besteed aan Nieuwenkamps leven en werk, in samenhang met een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Verder zijn er interviews met de Utrechtse antiquaar Niek Waterbolk en de Amsterdamse verzamelaar Dick Veeze, die beiden aanzienlijke boekcollecties in de stijl van de Nieuwe Kunst bijeenbrachten.
In 2016 verschijnt bij Uitgeverij De Buitenkant tevens een geïllustreerd overzicht van de (toegepaste) grafiek en illustraties van Nieuwenkamp, samengesteld door Ernst Braches in samenwerking met Freek Heijbroek, met de titel W.O.J. Nieuwenkamp – Bouwstoffen.
Goed en helder geschreven stuk met veel compacte informatie over deze voor mij onbekende kunstenaar. Ziet er interessant uit!