// artikel

Architectuur en ontwerp

De Wereldtentoonstelling in 1900

Het Geschiedeniskanaal van de VPRO besteedt op haar website kort aandacht aan de Parijse Wereldtentoonstelling van 1900. Maar liefst 47 miljoen mensen bezochten het evenement dat voor de vijfde maal in Parijs werd georganiseerd en waarbij onder andere voor het eerst geluidsfilms en roltrappen getoond werden. Blikvanger van het Nederlandse paviljoen was het eierschaalporselein van Plateelbakkerij Rozenburg. Unieke filmbeelden zijn te bewonderen op: http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/37535431/.

Het paviljoen van de Finnen (zie hiernaast) kreeg fresco’s van kunstenaar Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) die volksverhalen uit het nationale epos Kalevala uitbeeldden. Finland wilde bij deze gelegenheid bovenal uitdragen dat het een eigen cultuur en identiteit had ten opzichte van de Russische overheerser. Op de foto zien we het verhaal Ilmarinen ploegt de slangenakker dat in dit werk symbool is  voor het Finse verzet. De slangen met de kleuren van de Russische vlag worden zonder genade verpletterd door de onsterfelijke smid Ilmarinen. Je zou denken dat de Russische buurman not amused zou zijn, maar ondanks hun overduidelijke boodschap waren Gallen-Kallela’s schilderijen eveneens vertegenwoordigd in het paviljoen van Rusland.

De fresco’s zijn helaas alleen nog bekend van foto’s en studies want het paviljoen werd in 1901 afgebroken.

_______________
Bron:
Patty Wageman, David Jackson (red.), Akseli Gallen-Kallela, De Magie van Finland, Groningen (Groninger Museum) 2006.

_______________
Afbeelding:
Het Finse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Parijs, 1900, interieur. National Board of Antiquities, Helsinki.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

2 reacties op “De Wereldtentoonstelling in 1900”

 1. Deze afbeeldingen uit het Finse paviljoen zijn later ook nog eens afgebeeld in de koepel van het Nationale Museum van Finland (zie afbeelding hieronder).
  Ze zijn dus niet echt weg.

  Jalf Flach

  Koepel Nationaal Museum Finland

  Door Jalf Flach | 26 augustus 2010, 20:16
 2. Dank voor je reactie Jalf, wat goed, dat wist ik niet! Ben dit najaar in Finland, dus dan kan ik ze in het echt gaan aanschouwen..

  Door Annemiek | 14 september 2010, 7:17

Reageer

Foto van de dag