VPRO reist Charles Darwin achterna

In het kader van het Darwin-jaar 2009 hebben we er al eerder aandacht aan besteed, maar nu het daadwerkelijk van start gaat, kan het geen kwaad om nog eens te wijzen op het unieke en ambitieuze mulitmediale project van de VPRO, dat vanaf zondag te volgen is via televisie, radio en internet: Beagle, in het kielzog van Darwin. […]

In het kader van het Darwin-jaar 2009 hebben we er al eerder aandacht aan besteed, maar nu het daadwerkelijk van start gaat, kan het geen kwaad om nog eens te wijzen op het unieke en ambitieuze mulitmediale project van de VPRO, dat vanaf zondag te volgen is via televisie, radio en internet: Beagle, in het kielzog van Darwin.

Centraal staat de 35-delige televisiereeks, waarin wekelijks verslag wordt gedaan van de reis die wordt ondernomen in de zeesporen van de destijds 22-jarige Charles Darwin (1809-1882). Van 1831 tot 1836 voer hij met het Britse marineschip HMS Beagle de wereld rond.

Darwins onderzoeken, bevindingen en verzamelingen tijdens deze reis legden de basis voor zijn evolutietheorie die hij uiteindelijk zou ontvouwen in zijn 150 jaar geleden uitgegeven On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.

Met de clipper Stad Amsterdam vaart een ploeg van bemanningsleden, wetenschappers en VPRO-redacteuren van Brazilië naar Patagonië en van de Galápagoseilanden via de Stille Zuidzee terug langs Kaap de Goede Hoop weer naar vertrekplaats Plymouth.
De reis is niet alleen een eerbetoon aan een groot wetenschapper, noch louter een historische reconstructie van de wording van een zeer invloedrijke wetenschappelijke theorie, maar ook een poging om antwoord te krijgen op de vraag hoe het heden ten dage met onze planeet gesteld is. Hiertoe is de clipper volgestouwd met ultramoderne elektronica, die als een soort thermometer van onze aardbol moeten gaan fungeren.

Een grote variëteit aan wetenschappers, kunstenaars en schrijvers zal tijdelijk aan boord stappen om vanuit een specifieke expertise en interesse licht te laten schijnen op zaken die direct of zijdelings te maken hebben met de wetenschappelijke bezigheden en inzichten van Darwin. Vaste gasten zijn de biologen Dirk Draulans en Sarah Darwin (achterachterkleindochter), maar ook andere nazaten van Darwin, reisschrijver en Darwin-specialist Redmond O’ Hanlon, acteur John Malkovich, evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, naar de-theorie-van-alles-zoeker Robbert Dijkgraaf en evolutionair psycholoog Bram Buunk – om maar een paar bekende namen te noemen – zullen gaandeweg hun opwachting maken.

Lees ook:  Nog meer Darwin

De televisieserie begint morgen, op zondagavond 13 september om 21.20 uur, met een extra lange uitzending op Nederland 2.

De reis is ook 24 uur per dag te volgen via een livestream op http://beagle.vpro.nl.

MEER BEAGLE OP TV:

  • Op het digitale tv-kanaal Geschiedenis24: vanaf september wekelijks historische uitzendingen rond de Beagle-locatie
  • Op het digitale tv-kanaal Holland Doc24: in de week van 12 tot en met 18 september: themaweek over Darwin onder de titel Darwins Droomdocumentaires. Vanaf 14 september wekelijks herhalingen van de Beagle-tv-uitzendingen.
  • Beagle-specials in diverse Teleac-programma’s waaronder SchoolTV en Nieuws uit de Natuur
  • Ook het Belgische Canvas zendt de Beagle tv-serie uit, op woensdagavonden vanaf 16 september

MEER BEAGLE OP INTERNET:

BEAGLE OP RADIO:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *