125 jaar Hotel des Indes

Hotel des Indes in Den HaagPrins Frederik van Oranje, de zoon van koning Willem I, verrichtte op 1 mei 1881 de officiële opening. Sindsdien hebben er veel koningen, keizers, regeringsleiders, diplomaten en andere bekende Nederlandse en buitenlandse gasten gelogeerd: Hotel des Indes in Den Haag.
Het gebouw is in 1858 gebouwd als paleis voor D.A.M. Baron van Brienen van de Groote Lindten Dortsmunde, een persoonlijk adviseur van koning Willem III die vaak in Den Haag verbleef. De Baron kocht drie huizen op de plek van het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat en liet deze slopen. Op deze plaats liet hij voor de som van anderhalve ton puur goud het paleis bouwen door de architect A. Rodenburg. De baron wilde een paleis hebben in het Haagse om daar feesten geven. Het beschikte over een riant binnenhof, stallen, bedienden en privéverblijven en een prachtige balzaal. Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het nog even in het bezit van zijn zoon Arnold, maar vier jaar later werd het pand verkocht. Het paleis kwam in handen van hotelier Paulez die het aan zijn dochter schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz maakte ze er een hotel van.
In 2005 en 2006 heeft het hotel een grondige renovatie ondergaan. Kort voor de zomer van 2006 opende het hotel weer zijn deuren.

Ter gelegenheid van het jubileum verscheen het boek 125 Years Hotel Des Indes The Hague. Het eerste exemplaar werd door Claudia Pronk, general manager, overhandigd aan Frans Weisglas, voormalig Kamervoorzitter.

(Informatie over de geschiedenis van het hotel overgenomen uit Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *