1897 (5): Advertentie voor een dure editie van Goethe’s Gedichten

Tegen het eind van het jaar 1897 plaatste de uitgeverij van Adolf Titze in Leipzig een advertentie voor een bijzondere uitgave, die het belangrijkste van die categorie voor het jaar in kwestie zou zijn: Goethe’s Gedichten die hier worden aangekondigd in de eerste grote prachtuitgave, die was geïllustreerd door Frank Kirchbach (1859-1912), een kunstprofessor, die eveneens illustraties voor andere grote, respectievelijk bekende literatuur heeft vervaardigd: voor Gulliver’s Travels, uit 1726, van Jonathan Swift (1667-1745), en voor The Last Days of Pompei, uit 1834 — het enige werk uit een enorme reeks van verschillende boeken, waardoor de naam van de schrijver is blijven voortbestaan: Edward Bulwer Lytton (1803-1873).
Opvallend echter is de prijs, die de uitgever van die uitzonderlijke Goethe-bundel meldt: maar liefst 45 Mark. Puur ter vergelijking: op dezelfde bladzijde in het boek waaruit de hiernaast afgedrukte advertentie afkomstig is, staan nog twee andere uitgevers met hun annonces. Allereerst Albert Langen te München, die melding maakt van een nieuwe reeks, en daarin meteen 3 titels aanbiedt, van respectievelijk Jacob Wassermann (1873-1934), één van de Fransman Marcel Prévost (1862-1941) en dan nog van de Noorse schrijfster Amalie Skram (1846-1905). Over de drie delen in deze reeks wordt gemeld dat ze in twee uitvoeringen verkrijgbaar zullen zijn: “Jeder Band ist mit einem künstlerischen Titelbild versehen und kostet elegant broschiert 1 Mk., gebunden in Leder 2 Mk.
De andere advertentie is van de uitgever van het intens geliefde (familie)tijdschrift met enkele miljoenen lezers, Die Gartenlaube (1853-1903). Deze kondigt aan dat de jaargang 1897 zal worden geopend met de nieuwste roman van de geliefde vertelster W. Heimburg: Trotzige Herzen. De abonnementsprijs voor een kwartaal bedraagt 1 Mark 75 Pf.
Al deze gegevens met elkaar in verbinding gebracht hebbende, kan men slechts concluderen dat de Goethe-editie alleen voor de zeer goedgevulde beurs bereikbaar was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *