Rijk van Binnen – Beelden van het Haagse interieur

Voor me ligt het boek Rijk van Binnen – Beelden van het Haagse interieur, waarvan ik het voorrecht heb er een recensie over te mogen schrijven. Het boek heeft een ruim formaat, harde kaft en oogt grafisch goed verzorgd. Het is ruim voorzien van hoogwaardig fotomateriaal, waarbij bewust voor daglichtopnamen is gekozen, en het geeft zeer leesbare informatie over de interieurs van ruim vijftig — vaak beeldbepalende — Haagse panden:  een dwarsdoorsnede van ruim zeven eeuwen  bouwhistorie. Van de middeleeuwen tot de wederopbouw. Van de ridderzaal tot de visafslag.  Van sociëteit de Witte tot sociëteit de Vereeniging. En niet te vergeten: het Vredespaleis. Het gaat merendeels om erkende monumenten en is razend interessant om kennis van te nemen.

Maar toch is het pas vanaf pagina 154 dat m’n hartje sneller gaat kloppen. Dan zijn we namelijk bij de periode rond 1900 aangeland. Alleen de brievenbus/belcombinatie in de vorm van een gestileerde kat is al wereldberoemd. Wie zou daarom niet eens graag in het pand Smitswater 26 rond willen kijken? Tot op zekere hoogte kan dat nu. In dit boek is er een hoofdstukje aan gewijd met prachtige foto’s van het nog authentieke interieur.

Dat zelfde geldt voor Villa de Zeemeeuw (Henry van de Velde) aan de Wagenaarweg 30, met daarbij speciale aandacht voor het sgraffito dat Thorn Prikker daar voor vervaardigde.

Er worden prachtige art nouveau-interieurs getoond van panden aan de Anna Paulownastraat  75, en de Frederik Hendriklaan 18. En vlak ook het kantoorgebouw van  de verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ niet uit (Berlage, 1895), en het woonhuis Nieuw Parckwijk in het Prinsenvinkenpark (Berlage, 1913) en verbaas u over de ontwikkeling die de architect in enkele decennia doormaakte.

Lees ook:  Palais Stoclet in Brussel te koop

Natuurlijk blijft ook de art deco niet onvermeld: Het Esso-kantoor aan de Zuid- Hollandlaan, een villa aan de Jacob Catslaan 14, en interieurs van de voormalige Nederlandsche Bank op de hoek Noordeinde en de Heulstraat.

Het boek rondt af met een verklarende (bouwkundige) woordenlijst en een bronnen- en literatuurverwijzing met betrekking tot Haagse architectuur.

Is het de prijs waard? Uiteraard kan ieder dat alleen voor zich zelf beantwoorden, maar voor een ‘dubbeltje’ per pagina, zal niemand zich bekocht kunnen voelen…

Botine Koopmans (tekst) en Dick Valentijn (fotografie), Rijk van Binnen – Beelden van het Haagse interieur. (2008) Dienst Stedelijke Ontwikkelingen/ Monumentenzorg  van de gemeente Den Haag i.s.m Cultuur historische uitgeverij Stokerkade, 239 pagina’s, 24, 50 euro, ISBN1 97890 79156 061.

2 gedachten aan “Rijk van Binnen – Beelden van het Haagse interieur”

  1. Als liefhebber van jugendstil/art nouveau architectuur en inwoner van Den Haag, kocht ik dit haagse boek toen het uit kwam, dus 5 jaar geleden. Helaas is dit een van de weinige publicaties waarin de jugendstil architectuur van deze stad aan bod komt. De verzuchting van Jalf Flach, dat hij wel eens binnen zou willen kijken, kan gerealiseerd worden via een documentaire, die op TV bij de AVRO is uitgezonden. De titel is JUGENDSTIL IN DEN HAAG. Een verkorte versie zit ook in de verzamel DVD box NEDERLANDSE ARCHITECTUUR van dvd producent http://WWW.JUSTWEBSHOP.NL.
    Gaarne wil ik attenderen op een nieuwe uitgave van de gemeente Den Haag: Sporen van Smaragd ISBN 9789491168550 over de invloeden van Nederlands-Indië op het leven en de architectuur in Den Haag in de Art Nouveau/Art Deco periode. Groot formaat, veel kleurenfoto’s, 370 pagina’s, prijs € 29,95.

  2. Vervolg op het voorgaande. De 4-DVD box NEDERLANDSE ARCHITECTUUR waarin de documentaire over JUGENDSTIL IN DEN HAAG is opgenomen is bij BOL.COM te koop voor slechts € 9,49!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *