Morgen verschijnt een nieuw boekje van Ewoud Sanders dat zeker de interesse van de taalkundige, bibliofiele en boekhistorisch geïnteresseerde rond1900.nl-lezer zal hebben: De handel en wandel van een boekenjood. Het bestudeert de opgang van het fenomeen én de ontwikkeling van het gebruik van dit nu in onbruik geraakte woord vanaf eind achttiende eeuw tot iets na 1900. … Lees verder “Handel en wandel van de boekenjood”
Maand: mei 2014
Te verschijnen: Prerafaëlitisme in de Nederlandse literatuur en beeldende kunst (1855-1910)
De eerder aangekondigde studie over het Prerafaëlitisme in Nederland door Anne van Buul verschijnt volgende week en wordt op 31 mei in het Pesthuyspodium in Maastricht gepresenteerd: ‘Anne van Buul, cultuurhistorica en letterkundige, schreef een proefschrift over de invloed van de Engelse prerafaëlitische kunst en literatuur in Nederland. In haar lezing zal zij allereerst ingaan … Lees verder “Te verschijnen: Prerafaëlitisme in de Nederlandse literatuur en beeldende kunst (1855-1910)”
Over een heel vroeg zelfportret van Jan Toorop
Tijd om de portemonnee te trekken. Althans, voor diegenen die er een van die omvang hebben: er komt weer een aardige veiling bij Christie’s aan. Om misverstanden te voorkomen: uw voor zijn dagelijks brood in de culturele sector ploegende studeerkamerdecadent met een gemiddeld maandelijks kunstbudget van 25 euro is daar bepaald geen vaste klant, maar kijken kan … Lees verder “Over een heel vroeg zelfportret van Jan Toorop”
Herman Gorter 150 jaar
Het is dit jaar 150 geleden dat Herman Gorter werd geboren, de dichter van het klassieke Mei (1889) en de sensitivistische Verzen (1890). In de OBA is dan ook vanaf 9 mei tot en met 30 juni een expositie aan Gorter gewijd. De tentoonstelling is samengesteld door Jan Gielkens (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Den Haag), … Lees verder “Herman Gorter 150 jaar”