Vorig jaar was er in het Haags Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van Finse kunst rond 1900 te zien. Nu is in het Groninger Museum een expositie gewijd aan het werk één Finse kunstenaar uit die tijd: Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door de schilderijen die geïnspireerd zijn op het nationale heldenepos De Kalevala, waarmee Gallen-Kallela een hoogtepunt bereikte binnen de Finse schilderkunst en die hem internationale faam bezorgden.
Vanwaar toch die plotselinge aandacht voor het Finse fin de siècle? Rutger Pontzen van de Volkskrant formuleert een antwoord: ‘Het museale enthousiasme en de publieke belangstelling voor de Finse kunst van de afgelopen 130 jaar kan verklaard worden door de brede aandacht voor realistische kunst, maar beter nog door de blijkbaar algemene honger naar mythische voorstellingen. Niet zomaar een landschap of genrebeeld, maar onbespoten ecoschilderijen van bergen, luchten, zeeën en personen met een vleugje weemoed en religiositeit. Naturalisme dat gekoppeld is aan “ietsisme”.’
De tentoonstelling ‘Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland’ is nog tot en met 15 april in het Groninger Museum te bezichtigen.