Buddenbrooks-verfilming uit 1959 in de ‘nachtvoorstelling’ op tv

Omslag van 'Buddenbrooks' van Thomas MannDe liefhebbers van de auteur Thomas Mann en diens meestgelezen roman Buddenbrooks ― zie ons artikel in deze krant van zondag 17 december ―, die tevens na middernacht geen moeite hebben om de ogen open te houden, zij erop gewezen dat Alfred Weidenmanns verfilming van de bovengenoemde roman in de nacht van zondag 7 op maandag 8 januari, tussen 00:20 uur en 03:40 uur, opnieuw via de Duitse televisie zal worden uitgezonden. Deze keer niet door de cultuurzender Arte, maar door het Zweite Deutsche Fernsehen, het tweede pubieke Duitse net.

Degeneratie
Nog een geluk dat het om een film uit 1959 gaat, anders zou de propaganda-afdeling van het ZDF ook al die acteurs hebben laten opdraven om — evenals de ‘eigen’ coryfeeën, vooraf en tussendoor — reclame voor de zendgemachtigde te laten maken. Deze gelooft kennelijk dat het leuk of vindingrijk is zichzelf veelvuldig, steeds tussen andere pogramma-onderdelen, aan te prijzen met korte filmpjes waarin één der ‘eigen’ (serie-)acteurs of presentatoren met twee horizontaal gestrekte vingers voor een oog langs gaat, daarbij overgelukkig kijkt en dan de imbeciele kreet uit: “Mit dem Zweiten sieht man besser.” Zo weerzinwekkend en extreem onnozel hadden zelfs de gezamenlijke Privaten ― zoals de commerciële zenders in Duitsland worden genoemd, en die al heel wat aan abjects en zenuwslopends hebben verzonnen en helaas ook nog uitgezonden ― het niet eens kunnen bedenken. Een korting op het budget zou een gepast sanctie zijn, en verder zou een intendant, die zoiets gedegenereerds entameert, of zelfs maar oogluikend toestaat, op staande voet uit zijn functie moeten worden ontheven en voorts dient hem elk recht op een overgangsregeling en/of pensioen te worden ontzegd. Zo iemand kan beter een baantje zoeken in één der ministeries van de Duitse bondsregering, waar inmiddels, volgens informatie van de actualiteitenrubriek Monitor al zo’n duizend mensen werkzaam zijn, dikwijls in een beleidsbepalende functie, en daarvoor door bedrijfsleven of industrie worden betaald. Een voormalige televisie-intendant zou daar uitstekend passen.
Zo’n öffentlich-rechtliche Sendeanstalt zou met een boycot dienen te worden gestraft, maar niet in de nacht van zondag 7 op maandag 8 januari, als de film Buddenbrooks wordt uitgezonden, omdat men dan alleen zichzelf tekort zou doen. Hoewel de film uit twee delen bestaat, worden deze direct na elkaar uitgezonden. Veel van de toen voortreffelijke, doch nog niet definitief in filmland doorgebroken, acteurs hebben hun latere roem, met alles wat daarbij hoort, te danken aan hun optreden in deze fraaie en tot in de kleinste details uitstekend verzorgde film.
Namen en overige bijzonderheden zijn te vinden in onze bijdrage van 17 december.

*****

Afbeelding: Omslag van een gebonden editie van Thomans Manns Buddenbrooks. Het betreft hier een licentie-uitgave uit 1968 voor de leden van de Herder-Buchgemeinde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *