Heinrich Zille: Berlijn rond 1900

Zijn eigen museum in Berlijn, tweeduizend mensen bij zijn begrafenis, maar in Nederland vrijwel onbekend. Toch behoorde de Duitse tekenaar/graficus Heinrich Zille (1858-1929) aan het eind van de negentiende eeuw tot de belangrijkste kunstenaars van Duitsland. […]

Zijn eigen museum in Berlijn, tweeduizend mensen bij zijn begrafenis, maar in Nederland vrijwel onbekend. Toch behoorde de Duitse tekenaar/graficus Heinrich Zille (1858-1929) aan het eind van de negentiende eeuw tot de belangrijkste kunstenaars van Duitsland.
Armoede, prostitutie, kindersterfte, slechte behuizing: de effecten van de industrialisatie en van de grote sociale tegenstellingen op het leven van de arbeidersgezinnen en de kleine burgerij van Berlijn zijn vlijmscherp in Zilles werk vastgelegd. Ondanks de zwaarte van zijn thematiek beschikte Zille over het vermogen om zijn onderwerpen in onschuldige, bijna lieflijke en vaak anekdotische tafereeltjes te verpakken. Pas bij nadere bestudering blijken de afbeeldingen een subtiele maatschappijkritische ondertoon in zich te dragen en daarmee juist nog nadrukkelijker de ellende van de armen te tonen.
Onder de titel ‘Heinrich Zille: Berlijn rond 1900’ presenteert het Gemeentemuseum Helmond van 8 oktober 2006 tot en met 11 februari 2007 een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *