Juwelen van Lalique in Musée du Luxembourg

Musée du LuxembourgMet de grote vakantie voor de deur lijkt het me heel aardig om u attent te maken op enige spraakmakende tentoonstellingen in het buitenland. Om te beginnen is daar de grote Lalique-expositie in het Musée du Luxembourg in Parijs. Onder de titel ‘Bijoux d’exception 1890-1912’ opent het museum nog tot 29 juli 2007 zijn deuren voor bezoekers die een van de omvangrijkste collecties willen bekijken van de kunstenaar die door Emile Gallé ‘de uitvinder van het moderne sieraad’ werd genoemd. Zo’n 300 stukken, waaronder voorstudies, foto’s, modellen, schilderijen, juwelen en glaswerk zijn bijeengebracht uit verschillende kunst- en privé-collecties.

René Lalique (1860-1945) begon in 1880 zijn carrière als edelsmid voor de juweliers in de buurt van het Palais Royal. Al snel viel hij op door de verfijndheid en de originaliteit van zijn ontwerpen. De ster van Lalique steeg snel na de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889, waar hij als edelsmid voor grote huizen als Verver en Boucheron de aandacht op zich vestigde. Het succes was zelfs zo groot, dat hij in 1890 een nieuw atelier vlak bij de Place d’Opéra betrok en dertig assistenten in dienst nam.
Wat maakte Lalique zo beroemd? Om te beginnen onderscheidde hij zich door minder of geen gebruik te maken van materialen uit het traditionele juweliersmetier zoals platina, diamanten en andere edelstenen, maar te kiezen voor materiaal zoals opaal, maansteen, hoorn, ivoor en glas. Belangrijker was misschien nog wel de thematiek die ten grondslag lag aan zijn ontwerpen, waarin de vrouw een belangrijke rol speelde. Hij ontleende zijn inspiratie vaak aan andere kunstvormen, zoals poëzie. literatuur en beeldende kunst. Op de tentoonstelling hangen dan ook gedichten en schilderijen, bijvoorbeeld van Piet Mondriaan, waarin de vrouw een hoofdrol vervult. Veel vrouwenfiguren in zijn werk zijn gemodelleerd naar de figuur of het profiel van zijn eerste vrouw Augustine-Alice Ledru. Maar ook de wereld van de flora en fauna neemt een belangrijke plaats in. De broches, colliers en armbanden tonen regelmatig een vrouwenfiguur in het centrum, omringd door zwanen, pauwen of vlinders. Lalique telde veel beroemde mensen onder zijn klanten; een van hen was de actrice Sarah Bernard. Op de tentoonstelling is een indrukwekkende tiara te zien die zij heeft gedragen tijdens een van haar voorstellingen.
Rond 1910 is Lalique gestopt met het vervaardigen van juwelen. Reden: er deden veel slechte imitaties van zijn werk de ronde. In later jaren heeft hij zich beziggehouden met het vervaardigen van glaswerk, waarvan ook nog enige prachtige voorbeelden op deze tentoonstelling te zien zijn.

Lees ook:  Alexander Hugo Bakker Korff - ‘Voyeur van stand’

Nog tot 29 juli 2007
Musée du Luxembourg
Rue de Vaugirard (metro St. Sulpice-Odéon)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *