Niet-synchrone nasynchronisatie
Hoewel er geen campagne tegen wordt gevoerd, bestaan er zowel bij critici alsook bij kritische kijkers bezwaren tegen — al dan niet gedeeltelijk — nagesynchroniseerde films. In Nederland vormen we nog steeds een cultuurnatie op het gebied van filmvertoningen en wordt het gros nog steeds keurig ondertiteld. Mocht echter op enig moment de nieuwste verfilming van Jack Londons bekendste boek, Seawolf — op dit net besproken in een hoofdstuk van een relatief zeer lang artikel over die auteur, gepubliceerd op 18 januari 2007 — in onze filmhuizen dan wel op het huiskamerscherm van een der Nederlandse zendgemachtigden worden vertoond, worden ook wij met hetzefde probleem opgezadeld.
Dilemma
Hoofdrolspeler Sebastian Koch spreekt natuurlijk wel Duits en zijn stem wordt later gewoon opnieuw in de nasynchronisatie ingebracht, maar ik vermoed toch dat de Canadese Neve Campbell dan niet plotseling Canadees-Engels ten beste zal geven, en dat geldt eveneens voor de eventuele anderen, die een rol van betekenis in de productie zullen spelen. Ik vrees echter dat in dergelijke, internationaal bezette en groots opgezette verfilmingen geen andere mogelijkheden meer liggen dan concessies aan de kwaliteit op het hier aangesneden punt. Het zal er anders zelden of helemaal nooit meer van komen. Dat ligt weliswaar in principe niet aan de regisseur, maar aan degenen, die bereid zijn het geld op tafel te leggen voor een dergelijke onderneming. Die komen uit diverse landen en stellen als eis dat een bekendheid uit eigen land, respectievelijk de eigen ‘stal’ een rol van betekenis zal spelen, omdat men daarmee eerder de mogelijkheid ziet dat de investeringen blijken te lonen.
Twee avonden
In de Canadees-Duitse film Sea Wolf, die vanwege die twee delen als miniserie wordt geapostrofeerd, spelen naast Sebastian Koch en Neve Campbell nog tal van anderen, onder wie Stephen Campbell-Moore. Sebastian Koch (geboren 1962) is allang geen Duitse filmgrootheid meer, maar heeft inmiddels bijna de hele wereld veroverd met zijn jongensachtig gebleven sympathieke uitstraling. De grootste bekendheid in ons land heeft hij verworven met de rol van Albert Speer in de film Speer und Er uit 2005. Die Er laatste moest Hitler verbeelden. Wellicht is Kochs bekendheid in onze contreien nog groter geworden door het feit dat hij enige tijd veelvuldig werd gesignaleerd met de bekende Nederlandse actrice Carice van Houten waardoor meer een geruchtenstroom op gang gekomen dan over de rolprenten waarin hij heeft geschitterd. Carice van Houten heeft inmiddels laten weten dat de relatie alweer tot het verleden behoort.
__________
Foto: De Duitse (film)acteur Sebastian Koch.