ARD-reportage uit 1979 over Egon Erwin Kisch

De Duitse televisiezender ARD/Das Erste presenteert in de nacht van maandag 6 juli op dinsdag 7 juli een herhaling van een reportage uit 1979 over de journalist en literator Egon Erwin Kisch (1885-1948). Die reportage maakt deel uit van de programmareeks Vor 30 Jahren; de titel van de filmbijdrage luidt Nichts ist verblüffender als die Wahrheit. […]

De Duitse televisiezender ARD/Das Erste presenteert in de nacht van maandag 6 juli op dinsdag 7 juli een herhaling van een reportage uit 1979 over de journalist en literator Egon Erwin Kisch (1885-1948). Die reportage maakt deel uit van de programmareeks Vor 30 Jahren; de titel van de filmbijdrage luidt Nichts ist verblüffender als die Wahrheit. Voordat deze in het seizoen 1905/06 naar de school voor Journalistiek in Berlijn ging, had hij al flink wat reportages geschreven voor het Prager Tageblatt, toen onderdeel van de Duitstalige pers in de Goldene Stadt. Hij was er al vroeg in geslaagd een zakelijk-kritische voorstelling van gebeurtenissen op papier te brengen, die desondanks aan spanning en actualiteit niet hadden ingeboet. Daarmee is deze Egon Erwin Kisch toonaangevend geworden voor de moderne stijl welke zich langzaam maar zeker zou gaan meester maken van de internationale dagbladjournalistiek in de kwaliteitspers. In 1925 is een verzameling van zijn stukken verschenen onder de titel Der rasende Reporter, en die benaming werd een alternatief voor de naam van de journalist Egon Erwin Kisch.
We komen in een ruimer artikel nog wel eens terug op deze bijzondere figuur met een zeer aparte stijl van schrijven en leven, en met een heel eigenzinnig karakter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *