De opera Ariane et Barbe-Bleu van Paul Dukas twee keer op Radio 4

De Franse componist Paul Dukas (1865-1935) is bekend gebleven door één kort orkestwerk: De Tovenaarsleerling. Daarnaast heeft hij echter tal van interessante composities gerealiseerd, waaronder één opera in 1902: Ariane et Barbe-Bleu.

Maurice Maeterlinck

De in 1862 te Gent geboren schrijver Maurice Maeterlinck — in 1911 gelauwerd met de Nobelprijs voor Literatuur — heeft in zijn literaire carrière heel wat drama’s gecreëerd, waarvan enkele door componisten zijn gebruikt als stof voor verschillende opera’s. Het bekendste muziekdrama dat op een stuk van Maeterlinick tot dramatisch zangspel is omgewerkt, stamt van Claude Debussy (1862-1918), werd in 1901 gerealiseerd en draagt dezelfde titel als het toneelwerk van de Franstalige Belg: Pelléas et Mélisande uit 1894.
In het jaar dat Debussy zijn geniale opera gereed had, presenteerde Maeterlinck zijn drama Ariane et Barbe-Bleu, dat door de Franse componist Paul Dukas (1865-1935) werd gebruikt voor eveneens een opera, die in 1902 gereedgekomen is. Die draagt weliswaar dezelfde titel als het drama, maar werd toch voorzien van kleine aanpassingen. De eerste uitvoering ervan werd gegeven in de Parijse Opéra Comique op 10 mei 1907. In 1986 stond dit muziekdrama op het speelplan in de Duitse stad Krefeld.
Paul Dukas

De in 1865 geboren Franse componist Paul Dukas (1865-1935) heeft — zoals dat tevens met veel van zijn collega’s het geval is — bij een groot publiek naam gehouden door het orkestwerk met de verklanking van het Goethe-sprookje over een tovenaarsleerling: L’apprenti sorcier uit 1897. Op het concertpodium klinkt verder nog wel het poème dansé La Péri uit 1911, in het jaar daarop aangevuld met de Fanfare pour précéder La Péri. Dat laatste onderdeel is enige tijd tamelijk veel gebruikt als openingsmuziek voor bijzondere concerten en festivals. Dukas heeft slechts één opera geschreven: Ariane et Babe-Bleu.
Blauwbaard — een partij die moet worden ingevuld door een bas — heeft in dit muziekdrama zijn voormalige echtgenotes niet gedood maar opgesloten. Zijn nieuwe echtgenote Ariane (mezzosopraan) slaagt erin die vrouwen te bevrijden. In plaats van hun kwelgeest te bestraffen, kiezen zij ervoor bij hem te blijven, terwijl Ariane zich uit de voeten maakt.

Lees ook:  Tsjajkovski's Jevgeni Onegin via radio WDR 3


Zaterdagmatinee live
Op zaterdag 1 mei wordt in het Concertgebouw te Amsterdam, vanaf 13:00 uur, een concertante uitvoering van Ariane et Barbe-Bleu gegeven door het Radio Filharmonisch Orkest met het Groot Omroepkoor onder leiding van de Duitse dirigent Lothar Zagrosek. Solistische medewerking wordt verleend door de sopranen Pauline Courtin, Hélène Guilmette en Estefania Perdomo. Voorts treden op Katarina Karnéus en Diana Axentil, beiden mezzosopraan, en anderen.

Het is een concert in de NPS-programmareeks Zaterdagmatinee live, rechtstreeks te volgen via Radio 4. Een herhaling is te beluisteren op dinsdag 4 mei, ’s avonds vanaf 20:02 uur, eveneens op radio 4, in het programma Zaterdag jongstleden.
____________

Afbeeldingen

1. De Franstalige Belgische schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, geheel rechts op de afbeelding luisterend naar collega Emile Verhaeren. Het schilderij van Théo van Rysselberghe (1862-1926) is ontstaan in 1901 en draagt de titel De lezing door Emile Verhaeren.

2. De Franse componist Paul Dukas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *