Arthur Honegger is Componist van de Week

De, in het Franse Le Havre geboren, Zwitserse componist Arthur Honegger (1892-1955) — één van de leden van de befaamde Groupe des Six — is de komende week tijdens vier avonden, en volgens enkele programmabladen zelfs vijf avonden, tussen 19:30 uur en 20:00 uur, protagonist in het Vara-programma Componist van de Week. Het betreft in dit geval — de komkommertijd is bij etherinstanties alweer begonnen — een herhaling van een eerder in die reeks uitgezonden programma. […]

De, in het Franse Le Havre geboren, Zwitserse componist Arthur Honegger (1892-1955) — één van de leden van de befaamde Groupe des Six — is de komende week tijdens vier avonden, en volgens enkele programmabladen zelfs vijf avonden, tussen 19:30 uur en 20:00 uur, protagonist in het Vara-programma Componist van de Week. Het betreft in dit geval — de komkommertijd is bij etherinstanties alweer begonnen — een herhaling van een eerder in die reeks uitgezonden programma. Bij die gelegenheid kan men diverse werken de revue horen passeren, zoals een dixtuor — een begrip dat we weliswaar niet al te vaak tegenkomen maar dat een stuk voor tien spelers is — en op maandag 29 juni wordt de eerste uitzending geopend met zijn Eerste mouvement symphonique uit 1923, dat de titel Pacific 231 draagt en Honeggers beroemdste compositie is.
Op YouTube kan men een ‘filmversie’ van dit, net geen zeven minuten durende, stuk horen met beelden uit onder meer de film Metropolis van Fritz Lang. Zie voor meer gegevens het artikel op Tempel der Toonkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *