Barcelona rond 1900 in Van Gogh Museum

Sagrada FamíliaWanneer je aan Barcelona denkt, zeg je Gaudí. De Sagrada Família, Casa Mila en niet te vergeten het sprookjesachtige Park Güell, allemaal scheppingen van zijn hand, maken Barcelona tot een unieke stad aan de Middellandse Zee. De tentoonstelling Barcelona 1900, die van 21 september tot 20 januari 2008 te zien is in het Van Gogh Museum in Amsterdam, geeft een beeld van de architectonische gedaantewisseling die de stad tussen 1880 en 1909 onderging. In die tijd schiep niet alleen Gaudí zijn fenomenale kunstwerken, maar verfraaiden ook andere architecten en kunstenaars, zoals Pablo Picasso, Santiago Rusinol, Ramon Casas, Lluis Domènech i Montaner en Puig i Cadafalch het stadsbeeld.
Bezoekers worden via maquettes, toneeldecors en tegeltableaus dwars door de stad geloodst en leren en passant de omvangrijke architectonische veranderingen kennen die aan het eind van de negentiende eeuw in Barcelona plaatsvonden. Niet alleen de architectuur komt op deze tentoonstelling aan bod; ook is er een serie van twaalf portretten van Picasso te zien die hij aan het begin van zijn carriere tekende, evenals toegepaste kunst, meubels en sieraden uit de negentiende-eeuwse Spaanse school.

Lees ook:  Expositie over het beroemde theater Le Chat Noir

Bij de tentoonstelling hoort een gratis tekstboekje. De catalogus van de tentoonstelling is samengesteld door Teresa-M Sala en is in de museumwinkel te koop voor 39,50 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *