Béla Bartók en Anton Bruckner zondag samen op NDR Kultur

Béla BartókDe Duitse radiozender NDR Kultur presenteert zondag 15 juli ’s avonds tussen 20:00 uur en 22:30 uur, live aus der Musik- und Kongresshalle Lübeck, het Openingsconcert voor 2007 van het jaarlijkse Schleswig-Holstein Musik Festival. Daarin staan twee bekende composities op het programma: ter opening van Béla Bartók (1881-1945) de Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta (uit 1937). En niet voor strijkinstrumenten, zoals in de VPRO-Gids te lezen staat. Of dat nu eigen domheid is, dan wel zo maar overgenomen van een andere, ook minder goed ingelichte, informatiebron — deze fout blijkt inmiddels onuitroeibaar —, kan ik niet beoordelen; wel weet ik dat de VPRO-publiciteitsuitgaven en sommige -presentatoren al vele decennia in ernstige mate op voet van oorlog verkeren met de Duitse taal; vooral de naamvallen spelen dat instituut en zijn presentatoren danig parten.
Het is een wijd verbreid misverstand dat Saiteninstrumente — net als het Engelse woord strings — met strijkinstrumenten moet worden vertaald, al is dat in de meeste gevallen weer wel juist. Maar laten we wel wezen: harp en piano zijn weliswaar geen strijkinstrumenten, maar toch snaarinstrumenten.
Na de pauze klinkt de Vierde Symfonie, de Romantische, van Anton Bruckner. Het concert zal worden gegeven door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van zijn chef-dirigent Christoph von Dóhnanyi. Over die symfonie hebben we in een eerder artikel op donderdag 28 juni jongstleden uitvoerig bericht, zodat u voor informatie dienaangaande alleen het woord artikel in die regel hierboven hoeft aan te klikken.
__________
Afbeelding: Béla Bartók.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *