Brahms en Skrjabin zaterdagavond op WDR3 onder Neeme Järvi

Dirigent Neeme Järvi. Foto van de Westdeutsche Rundfunk, KölnUitzending tegelijkertijd in Dolby Digitaal Surround Sound
Aanstaande zaterdag worden via de gebruikelijke avondprogramma’s van diverse radiozenders in Nederland, België en in Engeland weer rechtstreekse opera-opvoeringen, of van eerder gemaakte opnamen uitgezonden, doch deze vallen alle buiten het bereik van dit weblog, voor zover dat de datum van ontstaan betreft. Daarom besteden we geen verdere aandacht aan die op zich zo schitterende werken. In de avonduren valt echter via de Duitze radiozender WDR3 tussen 20:00 uur en 22:00 uur een concert te beluisteren dat zal worden gegeven door het WDR Sinfonieorchester Köln, onder leiding van Neeme Järvi, met werken van twee goede oude bekenden: Johannes Brahms en Aleksandr Skrjabin.

Voor uitgebreide informatie over laatstgenoemde componist, wiens Symfonie nr. 3, Le divin poème uit 1904 zal worden uitgevoerd, verwijzen we u naar ons eerdere artikel in deze krant van donderdag 8 maart: Het mysterieuze klankencentrum van Aleksandr Skrjabin.
Het concert wordt geopend met de Akademische Festouvertüre in c kleine terts, opus 80 voor groot orkest, — evenals de ’tegenhanger’, de Tragische Ouvertüre, opus 81 — gecomponeerd in de zomer van 1880, en voor het eerst uitgevoerd op 4 januari 1881 te Breslau. Juist in die stad omdat hij er in 1879 met een eredoctoraat van de universiteit was onderscheiden. Vier studentenliederen heeft deze meestercomponist in dat relatief korte stuk weten te verwerken, met in de coda het internationaal bekende Gaudeamus igitur.
Na Brahms’ Ouverture en voordat de Derde Symfonie van Skrjabin zal worden gespeeld, klinkt eerst nog een uitvoering van Chant of the Celestial Lake voor fluit en kamerorkest van de in 1955 geboren Estlandse componist Peeter Vähi. Maarika Järvi is de soliste.

Bijzonderheid
Het gaat in dit geval om een concert dat direct na het nieuws van acht uur ’s avonds, vanaf 20:05 uur rechtstreeks zal worden uitgezonden vanuit de Philharmonie in Keulen. Het concert wordt parallel uitgezonden in Dolby Digital 5.1 Surround Sound.

*****

Afbeelding
Dirigent Neeme Järvi. Foto van de Westdeutsche Rundfunk, Köln.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *