Cézanne in Florence

Belangrijke werken van Cézanne van over de hele wereld zijn op dit moment naast elkaar te zien in Florence. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de verzamelingen van twee jonge Florentijnse collectioneurs, Egisto Paolo Fabbri en Charles Loeser. Fabbri schreef in 1899 een brief aan Cézanne waarin hij de schilder vroeg elkaar te ontmoeten. Zoals gewoonlijk weigerde Cézanne, maar hij was toch aangenaam verrast te merken dat Fabbri op dat moment al zestien van zijn schilderijen in bezit had. Dit aantal zou uiteindelijk oplopen tot tweeëndertig.

Charles Loeser verhuisde in 1890 naar Florence en behoorde tot de kring van de beroemde Bernard Berenson. Hij kocht in 1896 zijn eerste Cézanne en breidde het aantal uit naar uiteindelijk vijftien stuks. De Florentijnse aandacht voor de Franse schilder leidde in 1910 tot de eerste Italiaanse expositie van impressionistisch werk.

In Palazzo Strozzi is tot 29 juli 2007 het werk van Cézanne te zien, omringd door schilderijen van tijdgenoten als Pissarro, Van Gogh en Sargent. Ook werken van Italiaanse kunstenaars als Rosai, Soffici, Muller en anderen zijn te zien. Het toegangsbiljet van de tentoonstelling geeft bovendien recht op een gratis ticket voor een van de vele theatervoorstellingen in Florence.

Meer informatie is te zien op de website van de tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *