De Bazel: ontwerper voor de elite

Vanaf vandaag in het Gemeentemuseum in Den Haag: de tentoonstelling ‘K.P.C. de Bazel: ontwerper voor de elite.’. Samen met H.P. Berlage gold Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923) als ongeëvenaarde grootheid op het gebied van architectuur en ontwerp van het fin de siècle. […]

Vanaf vandaag in het Gemeentemuseum in Den Haag: de tentoonstelling ‘K.P.C. de Bazel: ontwerper voor de elite.’
Samen met H.P. Berlage gold Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923) als ongeëvenaarde grootheid op het gebied van architectuur en ontwerp van het fin de siècle. Terwijl eerstgenoemde nog steeds op een brede publieke belangstelling mag rekenen, is De Bazel alleen bij ingewijden bekend gebleven als architect van landelijke villa’s in het Gooi en als bouwmeester van het kolossale bankgebouw aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Zijn rol als meubelontwerper daarentegen lijkt grotendeels vergeten.
De expositie in het Gemeentemuseum en de daarbij behorende catalogus (een uitgave van Waanders) proberen hierin verandering te brengen. Er wordt een reprentatief overzicht geboden van De Bazels ontwikkeling op het gebied van de binnenhuiskunst. Te zien zijn onder meer de kostbare, rijkversierde wieg die De Bazel ontwierp voor de kleine prinses Juliana en zijn vernieuwende ontwerpen voor de glasfabriek Leerdam.
De tentoonstelling is te zien tot en met 6 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *